Allmänning

Vad ar Sommarsjuka?

Vad är Sommarsjuka?

Nötkreatur kan drabbas av allvarlig sjukdom och dödsfall på grund av infektion med Babesia divergens som är en protozoo. Sjukdomen uppträder oftast på sommaren och ett vanligt symtom är blodfärgad urin. Sommarsjuka förekommer främst i mellersta och södra delarna av Sverige.

Vad är prionsjukdomar?

Prionsjukdomar anses bero på att prionproteinet antar en felaktig form (felveckas) och därmed får förändrade och skadliga egenskaper. Felaktigt veckat protein kan inte brytas ned på normalt sätt utan ansamlas i hjärnvävnaden. Nervcellerna dör då successivt, och efter hand förstörs allt fler av hjärnans funktioner.

Vad ska en ko ha för temp?

Hos ett friskt, vuxet nötkreatur är: kroppstemperaturen 38–39ºC (kalv 38,5–39,5) andningsfrekvensen 15–35 andetag/minut (kalv 20–50) pulsen 60–80 hjärtslag/minut (kalv 90–110)

Hur många människor dog i galna kosjukan?

Synen på epidemin tog en ny vändning när forskare 1996 bevisade att sjukdomen kunde vidarebefordras till människor genom konsumtion av köttprodukter. Sjukdomen har skördat 204 människoliv i form av en ny variant av sjukdomen Creutzfeldt–Jakobs sjukdom (vCJD) vilken är den mänskliga formen av galna ko-sjukan.

Får kossor fästingar?

Den vuxna honan kan ge sig på ännu större djur som rådjur, älgar, kossor, hästar, får, dovhjortar, kronhjortar – och människor.

Kan drabba nöt?

Sjukdomar hos nötkreatur kan delas in i endemiska (sjukdomar som finns i våra besättningar) och sådana som av olika skäl är anmälningspliktiga. Till dessa senare hör bland annat zoonoser (som smittar mellan djur och människor) och epizootisjukdomar (allvarliga djursjukdomar som vi inte har i Sverige).

Vad är Kuru?

Kuru är en överförbar prionsjukdom som identifierades i början av 1950-talet hos Fore-folket på Papua Nya Guinea. Sjukdomen antas ha överförts genom rituell kannibalism.

Hur fungerar prioner?

Prionerna är unika som smittämnen i den mening att de helt saknar genetiskt material (DNA och RNA), och istället smittar genom att förmå andra proteiner att anta samma onormala, felaktigt veckade form som de själva. Exakt hur närvaro av prioner gör att andra proteiner veckas fel är ännu oklart.

Hur får människor galna kosjukan?

Variant CJD (vCJD) anses ha överförts till människor genom att de som sjuknat ätit produkter från nötkreatur med bovin spongiform encephalopati (BSE). Inkubationstiden uppskattats till cirka 10 år.

Kan orsaka galna ko sjuka?

BSE eller galna ko-sjukan. BSE (bovin spongiform encefalopati) eller galna kosjukan är en långsamt framåtskridande sjukdom hos nötkreatur som orsakas av ett förändrat prionprotein.

Kor och får kan drabbas av den fästingöverförda sjukdomen Babesios eller Piroplasmos, i folkmun även kallad sommarsjukan. Piroplasmos orsakas av en protozo, vilken förökar sig i de röda blodkropparna. Sjukdomen sprids med fästingar, och är därför vanligast förekommande i de mellersta och södra delarna av Sverige.

Vad är Piroplasmos?

Babesios, eller piroplasmos, är en bland veterinärer välkänd malarialiknande, fästingöverförd sjukdom, som är vanligt förekommande bland kor och får i södra och mellersta Sverige. Sjukdomen är en vektorburen zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Share this post