Blogga

Hur mar medarbetarna?

Hur mår medarbetarna?

Villkoren för chefers arbete ser olika ut i olika organisationer. Hur påverkas medarbetarna av det? Det ska forskarna söka svaret på i ett nytt forskningsprojekt som finansieras av AFA Försäkring. De ska bland annat titta på medarbetarnas motivation, hälsa, sjukfrånvaro och vilja att stanna kvar i organisationen.

Hur mår chefen?

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna. En av cheferna som sökt sig till Arendras rehabiliteringsmottagning kan inte längre fästa blicken.

Hur undersöker man arbetsmiljön?

En grundläggande del i det systematiska arbetsmiljöarbetet, och det första steget i ”SAM-hjulet”, är att löpande undersöka sin arbetsmiljö. Det görs exempelvis genom skyddsronder, medarbetarenkäter och dialog på arbetsplatsträffar. Först när risker i arbetsmiljön är kända kan de bli rätt bedömda och åtgärdade.

Kan trivseln förbättras?

Viktigast för trivseln är att se till att medarbetarna upplever tillit, betonar han. – Brist på tillit leder till att fokus läggs på att hitta trygghet, fokus flyttas från engagemang och produktivitet. En andra viktig grund för god stämning är tydlighet i roller och arbetsuppgifter.

Hur påverkar dålig belysning dig när du arbetar?

Dålig belysning kan ge besvär Många arbeten kräver hög koordination mellan syn och motorik. Dålig synergonomi kan ge en ökning av muskelspänning i nacke och skuldra även utan att huvudets och kroppens läge förändras. Både svag belysning och bländande ljus kan innebära problem. Risken för olycksfall kan också öka.

När ska arbetsmiljön undersökas?

En gång per år, under kvartal ett, ska vi genomföra allmänna skyddsronder. Vid dessa ska skyddsombud och eventuellt andra arbetstagare vara med. Ansvariga chefer ska ta initiativ till skyddsronderna. Som stöd använder vi checklistorna ”Allmän skyddsrond kontor” och ”Detalj- och partihandel” från Prevent.

När ska undersökning genomföras?

För att veta på vilket sätt man kan undersöka arbetsmiljön behöver man identifiera vilka riskkällor som finns i verksamheten. Undersökningar och riskbedömningar av arbetsförhållandena behöver göras löpande och regelbundet. Riskbedömningar ska också göras när ändringar i verksamheten planeras.

Share this post