Trendig

Vad ar plack i hjarnan?

Vad är plack i hjärnan?

Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar vid nervtrådarna, sä kallade amyloida plack. Det består främst av beta-amyloid, ett slags protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus (hjärnans minnescentrum) och sprider sig efterhand till andra delar av hjärnan.

Vad händer när man får tyfus?

Tyfoidfeber är en bakteriesjukdom som kan orsaka sepsis, som förr kallades för blodförgiftning. Sjukdomen sprids med förorenat vatten eller med mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. Så gott som alla som får sjukdomen har blivit smittade utomlands.

Finns tyfus i Sverige?

Murin tyfus (även kallad endemisk tyfus) orsakas av bakterien Rickettsia typhi och sprids till människor via loppor från råttor. Den förekommer bland annat i södra Kalifornien, Texas och Hawaii….Tyfus[redigera | redigera wikitext]

Klassifikation och externa resurser
eMedicine med/2332
MeSH svensk engelsk

Vad betyder Signalförändringar i hjärnan?

Främst drabbas den psykomotoriska snabbheten vilket starkt korrelerar till amplituden på svaret vid auditiv stimulering. Mekanismen för dessa signalförändringar kan vara skador i den vita substansen (myelinet) som påverkar synkronin av impulsledningen i hjärnan.

Vad är Vitsubstans?

Vit substans utgör större delen av de inre delarna av hjärnan och omges av hjärnbarken, som utgörs av grå substans. I ryggmärgen är lägesförhållandet det motsatta, det vill säga att den grå substansen är innerst (näst canalis centralis) och omges av den vita substansen.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Kan hjärtinfarkt vara livshotande?

Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?

På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.

Share this post