Rekommendationer

Nar man far ett cancerbesked?

När man får ett cancerbesked?

Den första tiden efter beskedet Den första tiden kan man ha svårt att koncentrera sig, uppleva overklighetskänslor och känna sig rastlös, rädd och nedstämd. Ett cancerbesked innebär dessutom ofta upprepade besked efter provtagningar, eventuella operationer och ställningstaganden till behandling.

Hur får man ett cancerbesked?

Under rubriken Att få ett cancerbesked på 1177 Vårdguiden finns patientinformation om hur man kan hantera de reaktioner och frågor som kan uppstå efter ett sjukdomsbesked. Det finns också råd och stöd om man är Närstående till någon som fått cancer och information om olika former av Stöd för närstående.

När ringer läkaren?

Av olika skäl kunde det vara svårt att hålla tiderna exakt och därför införde vi för ett tag sen regeln att vi ringer ”på förmiddagen” eller ”på eftermiddagen”. Smart, tänkte vi. Vi läkare kunde ringa upp när det blev en lucka.

Kan man få cancerbesked på telefon?

Ansvarsnämnden har till och med uttalat att besked om cancer inte ska lämnas per telefon [7]. Ändå är det mycket vanligt. Överhagens egen enkät visar på ca 20 procent för MS-besked. I cancersammanhang brukar siffran 30 procent anges som vanlig.

Vem ger cancerbesked?

Ja, i varje fall i Läkarförbundets värld där patienter alltid ska få ett cancerbesked av sin läkare som då har svar på alla frågor och en kurator utanför dörren om kris skulle uppstå.

Hur ger läkare cancerbesked?

Jag tycker att man alltid ska få ett cancerbesked av sin läkare. Detta för att man ska få korrekt information och bli omhändertagen på rätt sätt från början. Som patient ska du inte behöva ta emot ett sådant här besked ensam, säger Elin Karlsson.

Får läkare lämna cancerbesked på telefon?

När börjar cancer göra ont?

Cancer kan till exempel göra ont när en tumör trycker eller spänner. Smärtsignalerna leds via nerverna till ryggmärgen och vidare upp till hjärnan. Det är först när signalerna når hjärnan som man känner smärta.

Hur får man besked om cancer?

För många cancersjukdomar har det bildats patientföreningar, och en del av dem har lokalavdelningar. Du kan också ringa eller mejla till Cancerfonden eller Cancerrådgivningen och prata med en sjuksköterska med erfarenhet av cancervård. Här hittar du kontaktinformation om du behöver råd och stöd vid cancer.

Share this post