Blogga

Var gar gransen for undervikt?

Var går gränsen för undervikt?

För vuxna går gränsen för undervikt vid ett BMI som understiger 18,5. BMI som understiger 16 definieras som kraftig undervikt eller svält. Eftersom BMI inte tar hänsyn till mängden muskelmassa och kroppsfett, är BMI endast riktlinjer. För äldre personer kan gränsen för undervikt ligga på ett högre BMI än 18,5.

Hur lite får man väga?

BMI-tabell för dig

Vikt (för 180 cm) BMI Klassifikation
52-55 kg 16-17 Måttlig undervikt
55-60 kg 17-18,5 Svag undervikt
60-81 kg 18,5-25 Normalvikt
81-97 kg 25-30 Övervikt

Vilka sjukdomar kan man få av undervikt?

Anorexia nervosa utmärks av kraftig undervikt som ofta är så svår att livsviktiga kroppsfunktioner påverkas. Sjukdomen dominerar vardagen för den drabbade. Tankarna kretsar ständigt kring att väga för mycket och att se tjock ut.

Vilket BMI är farligt lågt?

Om man har ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig. Att ha ett lågt BMI, under 18,5 är inte heller bra för hälsan och kallas för undervikt. Ligger BMI mellan 25 och 30 räknas det som övervikt och om BMI ligger över 30 räknas det som fetma, se tabell 1.

När är undervikt farligt?

Det går inte att säga exakt hur många kilo som är lagom att väga. Det viktigaste är att må bra, äta bra, röra på sig lagom mycket och att tycka om sig själv. Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du mår dåligt av din vikt.

När är man farligt underviktig?

Du kan bli sjuk om du är mycket underviktig Till exempel kan musklerna bli väldigt svaga, din mens kan sluta komma och din hjärna kan funka sämre. Du kan också ha större risk för att få ångest eller bli deprimerad.

Vad kan undervikt leda till?

Du kan bli sjuk om du är mycket underviktig Det finns risker med att vara mycket underviktig. Till exempel kan musklerna bli väldigt svaga, din mens kan sluta komma och din hjärna kan funka sämre. Du kan också ha större risk för att få ångest eller bli deprimerad.

Share this post