Rekommendationer

Hur ska en trumhinna se ut?

Hur ska en trumhinna se ut?

Trumhinnans utseende Färg? (Blek, röd eller rodnad, gul, grå, rosa eller blålila?) Jämn färg? (Eller chagrinerad (fiskfjällslik) eller kärlinjicerad?) Hur genomskinlig? (Genomskinlig, ogenomskinlig, blänkande eller matt?) Hur tjock? (Tunn eller förtjockad?)

När släpper locket för örat?

Där brukar luft passera igenom mellan örat och svalget. När du är förkyld eller har allergisk snuva kan örontrumpeten svullna och täppas igen. Då kan inte luft passera och det bildas ett undertryck i mellanörat. Lock för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja.

Hur använder man otoskop?

God undersökningsteknik med ett otoskop Viktigt att räta ut hörselgången och bra att vila sin hand mot patientens ansikte för att en huvudrörelse från patienten inte ska göra att otoskopet åker långt in i hörselgången.

Hur fungerar ett otoskop?

Ett otoskop är en medicinsk apparat som gör det möjligt för ÖNH-läkare och hörapparatakustiker att titta på och undersöka den yttre hörselgången och trumhinnan. Denna undersökning kallas otoskopi. Otoskop består av ett handtag som vanligtvis innehåller ett batteri eller en ackumulator, en ljuskälla och en örontratt.

Vad gör man om man spräckt trumhinnan?

Oavsett din ålder får du alltid behandling med antibiotika om trumhinnan har spruckit. Då brukar läkaren även skriva ut örondroppar som ska användas under några dagar. Efter två till tre dagar ska det sluta rinna var ur örat. Själva hålet i trumhinnan läker sedan oftast av sig själv ganska snabbt.

När jag sväljer gör det ont i örat?

När du är förkyld svullnar slemhinnan i svalget, näsan och bihålorna. De svullna slemmhinnorna kan orsaka ett tryck i örat som kan leda till att du får ont i öronen. Förkylningen gör det svårare för slemhinnorna i näsan och örat att försvara sig mot bakterier som kan orsaka öroninflammation.

Share this post