Rekommendationer

Vad kravs av en uppfodare?

Vad krävs av en uppfödare?

Som hunduppfödare måste man inte vara ansluten till Svenska kennelklubben (SKK), men majoriteten av seriösa hunduppfödare i Sverige är medlemmar. SKK utbildar och stöttar uppfödare för att främja en sund avel och skapa bra förutsättningar både för uppfödaren, valpköparen och hundarna.

För att registrera raskatter i SVERAKs stambok måste du som uppfödare vara medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb (det räcker inte att vara stödmedlem). Den honkatt som används i avel ska vara SVERAK-registrerad. Om hon är registrerad i annat förbund ska överföring till SVERAK ske snarast.

Vad kostar stamtavla till katt?

Är du SVERAK-diplomerad uppfödare när stambokföringsavgift inbetalas och ansökan insänds är kostnaden per stamtavla 250 kr. Kattkull – äldre än 3 månader är 700 kr per stamtavla – oavsett om du är diplomerad eller inte. (Avgiften ändrad per den 1/1 2021 efter beslut vid SVERAKs årsmöte 2020.)

Hur får en katt stamtavla?

Du SKA få med kattens stamtavla. Om stamtavlan mot förmodan inte finns i fysisk form vid leveransen SKA du få ett intyg ”under registrering” som uppfödarens klubb utfärdat. Uppfödaren SKA se till att du blir registrerad ägare av din nya katt i stamboken (och ID-registret).

Vad äter Taloxen?

Finnes: I hela landet i de flesta biotoper, såsom trädgårdar, parker, löv- och blandskogar, men mindre vanlig i Norrlands inland. Äter: Insekter, frön, talg och bröd.

Kan man leva på kattuppfödning?

Om du funderar på att ägna dig åt kattuppfödning, så ska du gå in i arbetet med öppna ögon. Du ska veta att det inte är inte är enbart idyll. Och riktig uppfödning är både dyrt och tidskrävande. När det väl är sagt, så kan kattuppfödning bli en livslång passion och en fantastisk hobby.

Varför stamtavla på katt?

Stamtavlan underlättar planeringen av aveln genom att man kan se vilka anlag katten kan ha, undvika inavel samt spåra eventuella ärftliga sjukdomar till tidigare generationer. Inom kattklubbarna godkänns endast avel med katter som har en godkänd stamtavla.

Vad äter en Talgoxeunge?

Bland bytena finns kackerlackor, gräshoppor och syrsor, nätvingar, tvestjärtar, halvvingar, myror, flugor, nattsländor, skalbaggar, näbbsländor, gråsuggor, lockespindlar, bin och getingar samt snäckor. Under häckningssäsongen utfodrar talgoxarna sina ungar med proteinrika fjärilslarver.

Vad kostar en Avelskatt?

Om man inte redan har en katt som passar till avel måste man köpa en avelskatt. Kostnaden för ett fint avelsdjur kan bli upp till 25 000 kr beroende på vad det är för ras, vilka linjer katten har och ibland även vilket utseende katten har.

Share this post