Allmänning

Vem reste Gripsholmsstenen?

Vem reste Gripsholmsstenen?

Av inskriften framgår att stenen är rest till minne av Harald, Ingvars broder. I Mälardalen finns över tjugo runstenar som rests till minne av män som dött tillsammans med Ingvar. Om denna färd i österled berättas i sagan om Ingvar den vittfarne. Enligt sagan dör Ingvar liksom de flesta av hans män under färden.

Har känd runsten?

Rökstenen, rest i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland, är världens mest kända runsten. Dess långa inskrift har verkat omöjlig att begripa, trots att den är förhållandevis lätt att läsa.

Kan man Runa i sten?

Det finns också en hel del runinskrifter på föremål av metall, horn och ben. Men sten är allra vanligast.

Var finns de flesta runstenarna i Sverige?

I landskapet Uppland finns flest runstenar, mer än 1 300 stycken. Under 1000-talet måste därför seden att resa runstenar ha varit starkare i Uppland än någon annanstans i Sverige.

Vart finns Gripsholmsstenen idag?

Gripsholmsstenen, Sö 179, är en runsten som står vid Gripsholms slott i Mariefred, Kärnbo socken i Södermanland. En liten bit därifrån står Sö 178 och båda stenarna kantar infarten närmast slottet.

Vem reste runstenen?

Runstenarna restes av släktingar till minne av någon som just hade dött. Först får vi veta vem eller vilka som lät resa stenen. Det kan till exempel stå ”Torsten och Frögunn”. Sedan kommer ”lät resa stenen efter”, ”lät hugga hällen efter”, ”lät rista runorna efter” eller något liknande.

Har vissa runstenar?

De äldsta finner man i Norge, som exempelvis Tunestenen, Hogganvikstenen och Einangstenen från 350-talet. De yngre stenarna förekommer framförallt i Danmark och Sverige. Runor användes även långt senare i både Sverige och Norge, men man slutade att resa runstenar före år 1100.

Vad betyder runorna?

Runor är en sorts skrivtecken, precis som bokstäver. Tecknen används alltså för att återge ordens ljud i skrift. Runorna användes för att skriva det språk som talades i Norden för länge sedan. Det har funnits tre olika runrader i Sverige, den urnordiska runraden, den vikingatida runraden och den medeltida runraden.

Hur daterar man runstenar?

Det finns också runstenar som är äldre. Rökstenen i Östergötland är till exempel från 800-talet det vill säga början av vikingatiden. Dessutom finns det runstenar ristade med den urnordiska runraden. Dessa är ofta svåra att datera, men man gissar att de kan ha rest mellan år 400 och 700 e.Kr.

Vad kallas en Runrad?

Runraden kallas ofta Futharken efter de sex första runorna fuþark.

Var finns det flest runstenar?

Finns det runstenar i andra länder? Det finns inget annat land som har lika många runstenar som Sverige. I Danmark finns det ungefär 300 runstenar från vikingatiden. I Norge finns det inte mer än cirka 50 stycken.

Var står Sveriges mest berömda runsten?

Rökstenen är Sveriges mest berömda runsten. Det är också den längsta runinskrift som finns. Texten består av mer än 760 tecken.

Share this post