Blogga

Vad visar Kreatininvardet?

Vad visar Kreatininvärdet?

Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen. Det har gjort att kreatininvärdet i blodet har använts som en markör för njurarnas funktion. Det finns idag också andra blodprover som kan användas för att bedöma njurfunktionen.

Kan en skadad njure återhämta sig?

Man kan återhämta sig fullständigt efter en akut njurskada, men den kan också leda till bestående njurinsufficiens, dvs. kronisk njursvikt. Även efter ett fullständigt tillfrisknande finns det en ökad risk för att drabbas av en njursjukdom senare – därför är de mycket viktigt att patienten går på efterkontroller!

Hur botar man njursvikt?

Vanliga åtgärder är intravenös vätska, och att ta bort det hinder som blockerar urinvägarna om det finns ett sådant. De flesta som har akut njursvikt blir helt bra igen. Vid kronisk njursvikt blir njurarnas funktion sämre och sämre, och det finns ingen behandling som kan stoppa förloppet.

Hur gör sig kreatinin av med njurarna?

Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen. Det har gjort att kreatininvärdet i blodethar använts som en markör för njurarnas funktion. Det finns idag också andra blodprover som kan användas för att bedöma njurfunktionen.

Hur mycket kreatinin bildas i kroppen?

Det är musklernas energireserv. Hur mycket kreatinin som bildas i kroppen beror på hur stor muskelmassa du har. Om du har ätit mycket kött, särskilt kokt kött, kan det göra att kreatininvärdet tillfälligt ökar. Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen.

Vad är ett förhöjt kreatininvärde?

Ett förhöjt kreatininvärde är en signal om att njurarna inte fungerar som de ska. Men det är inte alltid så att njurarna in fungerar som de ska, utan det finnas en mängd olika anledningar till varför det är så. Det kan bero på: Du har en stor muskelmassa

Vad innebär ett lågt kreatininvärde?

Vad innebär ett lågt kreatininvärde? Låga kreatininvärden har oftast liten klinisk betydelse. Det kan bero på en rad olika anledningar: Liten muskelmassa ; Hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln) Tidigt stadie av diabetesrelaterat njurproblem; Graviditet – på grund av att njurarnas filtrering av blodet är mer effektiv.

Vad är nedsatt njurfunktion?

Nedsatt njurfunktion uppstår vid försämring av njurarnas förmåga att filtrera bort slaggprodukter och reglera vätskenivån i kroppen. Nedsatt njurfunktion kan vara akut eller kronisk. Det mått på njurfunktionen som oftast används är kreatininvärdet. Ett förhöjt kreatininvärde är ett tecken på nedsatt njurfunktion.

Vad är den absoluta njurfunktionen?

Den absoluta njurfunktionen kan beräknas från den relativa om man känner vikt och längd och beräknar kroppsytan med någon formel, ofta som kroppsytan (m 2 ) = 0,20247 × längd (m) 0,725 × vikt (kg) 0,425 11. Absolut GFR (ml/min) = Relativ GFR (ml/min/kroppsyta (1,73 m 2 )) × kroppsyta (m 2 )/1,73 (m 2 ).

Hur skattas njurfunktionen?

Njurfunktionen (GFR) kan i allmänhet skattas med tillräcklig och likvärdig noggrannhet med formler baserade på plasmakoncentrationen av kreatinin eller cystatin C. Detta under förutsättning att validerade och kvalitetssäkrade analysmetoder och formler för beräkning används.

Vad är ett normalt blodprov för njurfunktionen?

Provet, som är ett vanligt blodprov, ger ett mer exakt svar på njurfunktionen än serum kreatinin. Ett normalt eGFR är 90 ml/ min eller mer. Om njurfunktionen är försämrad med exempelvis hälften blir också eGFR hälften av det förväntade värdet. Det kan jämföras med kreatinin som inte stiger dramatiskt förrän sent i sjukdomsutvecklingen.

Share this post