Allmänning

Var ar huden tunnast?

Var är huden tunnast?

Huden består av tre lager – överhuden, läderhuden och underhuden. Vanligt är att huden är som tjockast på fotsulan och tunnast på ögonlocket.

Vart bildas pigment?

Det består av ämnet melanin som produceras av pigmentceller i huden, så kallade melanocyter. Enligt den etablerade teorin om kroppspigmentering knoppas pigmentcellerna av från ryggmärgen under den tidiga fosterutvecklingen och vandrar därefter till huden i hela kroppen där de finns i resten av livet.

Varför har man pigment?

– Pigmentet fungerar som filter genom att ta upp och oskadliggöra UV-ljuset. På så sätt förhindrar det att strålningen når exempelvis DNA-molekylen, vilket skulle kunnat ge stora skador, förklarar Villy Sundström.

Hur får man mörkare hy?

Hudfärgen varierar mellan olika områden på jorden och är generellt sett mörkare i områden med starkare ultraviolett strålning från solen. I områden med kraftig sol skyddar den mörka hudfärgen mot hudcancer och solbränna, medan en ljusare färg underlättar produktionen av D-vitamin.

Vad producerar pigment?

Melaninet i huden produceras av en celltyp som kallas melanocyter som finns i överhuden. Människor av skilda färger har ungefär samma koncentration av melanocyter i huden, men melanocyterna hos mer mörkhyade människor uttrycker mer av vissa gener som gör så melanin produceras.

Varför har vissa bättre pigment?

Fräknarnas färg orsakas av ett pigment som kallas melanin. Ju mer tid du tillbringar i solen, desto mer melanin produceras, och därför kan du märka att du fått fler fräknar i ansiktet efter att ha varit utomhus en solig dag. Gener är också viktiga när det gäller vem som blir fräknig.

Varför blir äldre brunare?

För de flesta människor ökar melaninnivån i kroppen när man blir äldre, då vanligtvis barn har mindre melanin än vuxna, och är då mer benägna att ha ljusare hår. För ett fåtal personer kan melaninproduktionen avta i puberteten, för att senare debutera på nytt i vuxen ålder.

Överhuden är olika tjock på olika delar av kroppen Hud som slits mycket har tjockare överhud. Det kan till exempel vara på händerna och på fötternas undersida. Under foten kan överhuden vara 1 millimeter tjock eller mer. Tunnast överhud finns på ögonlocken.

Var har man tjockast hud?

Var är överhuden tjockast?

Överhuden (latin: epidermis) är den blodkärlslösa yttersta delen av huden som består av flera lager tätt liggande celler. Tjockleken varierar beroende på belastning; överhuden är tunnast på ögonlocken, 0,05 mm, och tjockast på hälarna, 1,5 mm.

Vad har hornlagret för funktion?

Överhuden (epidermis) Överhuden är hudens utvändiga barriär och det yttersta av våra tre hudlager. Den består av två lager: Ytterst ett lager av döda, förhornade hudceller (hornlagret) som skyddar huden mot uttorkning, slitage och annan yttre påverkan.

Share this post