Ny

Vilka tarmsjukdomar finns det?

Vilka tarmsjukdomar finns det?

Crohns sjukdom och ulcerös kolit tillsammans med mikroskopisk colit kallas gemensamt för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). IBD är en långvarig sjukdom som ger upphov till inflammation i tunn- och/eller tjocktarmen. Ibland kan sjukdomen vara vilande och ibland aktiv. När sjukdomen är aktiv kallar vi det för ett skov.

Hur upptäcker man Tarmfickor?

Du får ont i magen om du har en inflammerad tarmficka. Det gör ofta ont nertill eller nertill på vänster sida av magen….Du kan också ha ett eller flera av följande symtom:

  • Du får feber.
  • Du mår illa.
  • Du känner dig uppblåst i magen.
  • Du får förstoppning eller diarré.
  • Du behöver kissa oftare än vanligt.

Hur vet man om man har ulcerös kolit?

Vid ulcerös kolit kommer symtomen ofta smygande. Vanliga symtom är diarré med blod och slem i avföringen, smärtor i nedre vänstra delen av magen som försvinner vid tarmtömning, försämrad matlust och ibland även viktminskning.

Vad ska man äta om man har inflammation i tarmen?

Kosten kallas för specifik kolhydratsdiet (SCD)och går ut på att spannmål, mjölk, socker (utom honung) och raffinerade livsmedel utesluts. Istället läggs fokus på naturlig och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter och frukt och kött av god kvalitet.

5 vanliga tarmsjukdomar

  1. IBS. Funktionsstörningen överkänslig tarm, IBS (Irritable Bowel Syndrome), är en av de stora folksjukdomarna.
  2. Laktosintolerans. Laktosintoleranta har svårigheter att bryta ner mjölksocker (laktos), som finns i mjölk.
  3. Glutenintolerans.
  4. Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
  5. Tarmcancer.

Hur används datortomografi för att undersöka levern?

Vanligen används datortomografi för att undersöka om sjukdomen spridit sig till andra organ i kroppen, främst lever och lungor. Ibland ger datortomografi inte ett säkert svar om tumören spridit sig. Då kan man behöva komplettera med så kallad PET-kamera eller magnetkameraundersökning av levern.

Vad är datortomografi på hjärnan?

Datortomografi på hjärnan. Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer. Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor.

Vad är datortomografi på tjocktarmen?

Datortomografi på tjocktarmen. Datortomografi kan också användas för att upptäcka tumörer i tjocktarmen, så kallad virtuell koloskopi. Om tumören sitter i ändtarmen används magnetkameraundersökning för att ta reda på hur djupt den växer i tarmväggen. Man ser även om det finns spridning till lymfkörtlar i tumörens närhet.

Share this post