Ny

Vad kan en neurolog hjalpa till med?

Vad kan en neurolog hjälpa till med?

Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. Neurologernas specialistområden inkluderar hjärna, ryggmärg, muskler och nerver i hela kroppen.

Hur många hjärnsjukdomar finns det?

Om man listar de vanligaste anledningarna till förlorade friskår är 8 av 10 hjärnsjukdomar. Cancer finns inte med bland de tio vanligaste. Ändå är anslagen till hjärnforskningen häpnadsväckande små. För varje tusenlapp som hjärnsjukdomarna kostar samhället investerar vi ungefär en krona i hjärnforskning.

Vad finns det för hjärnsjukdomar?

Stroke, migrän, Alzheimers sjukdom, ADHD, epilepsi, anorexia och depression är bara några exempel. Idag lider drygt 110 000 svenskar av en demenssjukdom och i framtiden räknar man med att varannan svensk förr eller senare kommer att drabbas av demens om inte våra forskare finner nya och bättre behandlingar.

Vad är neurologiska sjukdomar?

Neurologiska sjukdomar är sjukdomar som drabbar centrala nervsystemet ( hjärna och ryggmärg ), perifera nervsystemet ( perifera nerver inklusive kranialnerver), eller autonoma nervsystemet (delar som är lokaliserade både i centrala- och perifera nervsystemet). Neurologer diagnosticerar och behandlar även vissa muskulära sjukdomar.

Vad är en neurologisk undersökning?

Neurologisk undersökning. Vid en neurologisk undersökning undersöker läkaren vakenhetsgrad, pupillreaktion, ögonrörelser, muskelstyrka, förmåga att koordinera rörelser, balans, känsel och olika reflexer. Det hjälper läkaren att fastställa om det är fråga om en sjukdom i nervsystemet.

Vad innebär grundläggande neurologstatus?

Grundläggande neurologstatus innefattar ett fleratal olika undersökningsmoment. Nedanstående filmer går igenom de vanligaste momenten som kan användas som en slags screeningundersökning på patienter vid misstanke om neurologisk avvikelse.

Share this post