Allmänning

Vad hander med overflodigt protein?

Vad händer med överflödigt protein?

Muskler består huvudsakligen av protein. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein. Men överskottet behöver inte bli muskler utan kan också användas som energikälla eller lagras in i kroppens fettreserv. För personer över 65 år bör proteinet bidra med 15-20 procent av energin.

Kan man ge för mycket protein till häst?

Ett tidigt skördat vallfoder är ofta proteinrikt vilket innebär att den vuxna hästens proteinbehov lätt kan överskridas. Ett överskott av protein hanterar kroppen genom att deaminera aminosyrorna i levern vilket resulterar i ammoniak som hos häst till stor del görs om till urea och utsöndras med urinen.

Kan protein omvandlas till kolhydrater?

Och ja, kroppen kan omvandla protein/aminosyror till kolhydrater (glukos). Detta är dock en väldigt energikrävande process (Gluconeogenes), detta gör kroppen i huvudsak för att skapa glukos som hjärnan behöver.

Är det farligt att få i sig för mycket protein?

Det är till skada för kroppen att inta för mycket protein under en lång tid. Det belastar framför allt njurarna eftersom protein innehåller kväve och överskottskvävet utsöndras i urinen via njurarna. Extra skadligt är det att äta för mycket protein om man redan har något fel i njurfunktionen.

Vad omvandlas proteiner till i kroppen?

Proteiner börjar brytas ner i magsäcken, för att i tunntarmen omvandlas till aminosyror som tas upp av kroppen. Proteiner fungerar som kroppens byggstenar. De bygger upp och reparerar kroppens celler, vävnader och muskelmassa. Men de hjälper också till att bygga upp hormoner, enzymer och antikroppar.

Vad omvandlas protein till?

Vi behöver protein för att bygga upp och upprätthålla kroppens muskelmassa. Överskottet av proteiner vi får från maten kan användas för att skapa energi, eller omvandlas till fett och lagras i kroppen. När du tränar är det viktigt att du får i dig tillräckligt med proteiner.

Share this post