Rekommendationer

Kan Alvedon ge forhojda levervarden?

Kan Alvedon ge förhöjda levervärden?

Patienter med kroniska smärtor har tendens till att använda dels paracetamol i kombination med andra läkemedel men även kombinationspreparat med paracetamol (till exempel Citodon) (se Intoxikation – Paracetamol). Däremot orsakar de flesta andra läkemedel som skadar levern en s k idiosynkratisk leverskada.

Vad händer med läkemedel i levern?

Genom att göra en hälsokontroll via blodprov, kan man analysera ASAT och ALAT och få en indikation på hur levern mår. Levervärdet kan påverkas av aktiviteter du utfört precis innan provtagningen. Om du ätit för mycket, tränar, tar mediciner eller har druckit alkohol kan dina värden vara tillfälligt förhöjda.

Vilken Värktablett är bäst för levern?

För gravida och äldre personer: Välj paracetamol mot smärta och feber hellre än de värktabletter som tillhör NSAID-preparaten. Doser över de rekommenderade kan orsaka svåra, livshotande skador på levern. För höga doser är särskilt skadligt tillsammans med alkohol, eftersom alkohol också skadar levern.

Hur bryter levern ner läkemedel?

I levern finns ett stort antal s k CYP-enzymer, som omvandlar läkemedlen till vattenlösliga nedbrytningsprodukter för att de ska kunna utsöndras ur kroppen via njurarna. CYP-enzymer finns av flera typer och är specialiserade på olika läkemedel beroende på deras kemiska karaktär.

När på dygnet är det bäst att ta levaxin?

Det vanligaste är att ta Levaxin eller Euthyrox på morgonen. För bästa upptag rekommenderas att man tar tabletterna fastande, 30 minuter till en timme innan frukost och/eller kaffe. Men det går lika bra att ta medicinen på kvällen.

Kan Alvedon påverka levern?

Överdosering av paracetamol kan ge allvarlig leverskada med risk för dödlig utgång. Det finns risk för leverskada även om du mår bra. För att förhindra leverskada är det viktigt att få medicinsk behandling så tidigt som möjligt.

Share this post