Ny

Vad ar hemodialys?

Vad är hemodialys?

Vid hemodialys renas blodet utanför kroppen, så kallat extrakorporealt. Det krävs bra tillgång till blodbanan för att kunna utföra dialys. Vid dialys används en kärlaccess som kan vara en Arterio-Venös fistel (AV-fistel) eller en Central dialys kateter (CDK).

Vad är fistel för hemodialys?

Vid kronisk hemodialysbehandling krävs bra tillgång till blodbanan. Om möjligt väljs Arterio-Venös fistel (AV-fistel) i första hand. AV-fisteln görs vanligen på underarmen eller överarmen, i sällsynta fall på lårets insida. Den anläggs genom att en artär kopplas samman med en ven.

Kan fistel läka?

Ibland behövs flera operationer, till exempel om fisteln är inflammerad. Då handlar den första operationen om att få fisteln att läka från inflammationen och vid den andra täpps fisteln till.

Hur blir man av med fistel?

Fistel drabbar kvinnor i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. En förbindelse uppstår mellan slidan och urinblåsan, eller mellan slidan och ändtarmen, vilket ger inflammationer och inkontinens.

Vad är peritonealdialys?

Peritonealdialys, som också kallas bukdialys, är en av de behandlingsformer som används vid avancerad njursvikt. Behandlingen utförs i hemmet, oftast av patienten själv. Utbildningen ska vara individuellt anpassad så att patienten klarar av behandlingen och känner sig trygg med sin egenvård.

Vilken är den största fördelen med peritonealdialys jämfört med hemodialys?

Att leva med dialys. Bukhinnedialys passar bra för de allra flesta som behöver dialysbehandling. En fördel är att blodet renas löpande och vatten dras ut ur kroppen regelbundet. Det liknar mer hur njurarna fungerar i kroppen.

Vilka är för och nackdelar med hemodialys och peritonealdialys?

Du kan få behandling med dialys när dina njurar inte fungerar. Vid bloddialys renas din kropp genom att blodet passerar ett filter i en speciell maskin. Dialys tar bort besvär som beror på njursvikt, till exempel klåda och illamående. Du mår bättre en till två veckor efter att du har börjat med dialys.

Hur länge kan man hålla på med dialys?

Dialys ersätter njurarnas uppgift att rena kroppen. Vid tillfällig njursvikt kan du behöva dialys en kortare tid. Men många behöver dialys resten av livet eller tills en njurtransplantation blir möjlig.

Hur går påsdialys till?

Den gamla gulfärgade vätskan i bukhålan töms ut i den tomma påsen. Därefter leds ungefär två liter klar dialysvätska in i bukhålan. Dialysvätskan drar till sig överflödig vätska och restprodukter ur blodet. Efter några timmar ska buken tömmas på vätska och ny ska fyllas på.

Vad är det för skillnad på hemodialys och peritonealdialys?

Det finns två olika sorters dialysbehandling – bloddialys (Hemodialys/HD) och påsdialys (Peritonealdialys/PD). Påsdialys skiljer sig från bloddialys genom att det blod som behandlas inte förs ut ur kroppen. Den renande vätskan förs i stället in i patientens bukhåla, och bukhinnan agerar som dialysmembran.

Hur fungerar peritonealdialys?

Vid PD renas blodet via diffusion inuti kroppen genom att dialysvätska leds in i bukhålan och där kommer i kontakt med bukhinnan (semipermeabla membranet). Slaggprodukter och vatten transporteras via blodkärlen i bukhinnan till dialysvätskan. Dialysvätskan består av en steril och kaliumfri saltlösning.

Vad orsakar Peritonit?

Peritonit. Orsakas hos patienter med PD oftast av hudbakterier som har tillförts dialysvätskan genom kontamination. Den vanligaste orsaken är oförsiktighet i själva kopplingsmomentet mellan kateterkopplingen och dialyssystemet. Om patientens koppling har kontaminerats, tappa inte in vätska utan avsluta påsbytet.

Vad är en Dialysfistel?

I lokalbedövning (ibland narkos) kopplar kirurgen samman en blodåder med en pulsåder (artär) på nedre delen av underarmen. Då blir trycket högre i venen med högt blodflöde och detta är en så kallad AV-fistel. Efter operationen behöver man invänta mognad av fisteln under några veckor innan man kan starta dialys.

Share this post