Trendig

Nar far kvigan sin forsta kalv?

När får kvigan sin första kalv?

Första brunsten Även om kvigor i genomsnitt blir könsmogna vid ett års ålder, finns det stor individuell variation. I extrema fall kan en kviga på 3 månader bli dräktig! Puberteten drivs på av hull och vikt mer än av ålder. En kviga brukar därför vara könsmogen då hon uppnått ca 65% av sin vikt som fullvuxen.

När blir kvigan könsmogen?

Normalt inträffar könsmognad vid 6–7 månaders ålder och det är då viktigt att kvigkalvarna inte går med tjur eller köns- mogna tjurkalvar.

När kan en kviga bli dräktig?

Vid flera kontroller har kvigor som är mellan 12–14 månader gamla varit dräktiga, och då varit 6–8 månader gånga i dräktigheten. Enligt lagstiftningen ska kvigor fram till dess att de uppnått en ålder av 13 månader hållas på ett sådant sätt att risken för betäckning minimeras.

Vilken tid på året kalvar kor?

På våren (eller tidigare på året) får dikorna sina kalvar. Kalven har legat i magen i nio månader och tio dagar ungefär, och när den kommer ut väger den omkring 45 kilo. Kossan slickar kalven ren och efter ungefär 20 minuter reser sig kalven och börjar dia sin mamma.

Vad är Köttraskvigor?

Köttraskvigor är lämpliga för bete på naturbetesmarker. Vi ville jämföra olika uppfödningsmodeller där köttraskvigor föddes upp med utnyttjande av naturbetesmarker och därefter utvärdera uppfödningsmodellerna ekonomiskt.

Hur länge ska tjuren gå hos korna om man önskar en kort Kalvningsperiod?

Det är viktigt att välja en tjur med bra kalvningsegenskaper men som också passar för korna i besättningen. Låt inte tjuren gå för länge med korna för att begränsa kalvningsperioden, säger Agrias veterinär Madeleine Agneborg.

Har kvigor juver?

Men det är precis så det är. Kon får en kalv, och precis som när din mamma fick dig bildas det mjölk i hennes bröst (fast det kallas juver). Men det kommer mycket mer mjölk från kon, ungefär 30 liter mjölk brukar det bli från en ko varje dag.

När tar man in korna för vintern?

Detta innebär att, när gräset invintrat och det är ”kallt”, från ungefär mitten av oktober till mitten av mars, lite beroende av landsända, är förbjudet att låta korna vistas ute mer än 24 h utan tillgång till stall. Oavsett väderlek, skötselmetod och beteshage.

Share this post