Trendig

Vad ar Ringmuskler for nagot Vad har de for funktion?

Vad är Ringmuskler för något Vad har de för funktion?

Den inre ringmuskeln och den yttre ringmuskeln gör att avföringen inte läcker ut. Ändtarmen är den sista delen i mag-tarmkanalen och fungerar som en behållare där avföringen kan lagras tills du går på toaletten. Två muskler gör att avföringen stannar i ändtarmen, den inre ringmuskeln och den yttre ringmuskeln.

Vad säger din avföring?

Brun, välformad och mjuk. När det gäller bajs är det viktigt att veta vad som är normalt för just dig. Brun, välformad och mjuk avföring som lätt passerar anses vara hälsosam. Bristolskalan (se nedan) kan användas som en guide för att bedöma avföringens konsistens och passagetid genom mag-tarmkanalen.

Var sitter ringmuskeln?

Ändtarmen eller stolgången (latin: rectum) är den sista delen av tarmkanalen. Ändtarmen mynnar på kroppens utsida via en cirka tre centimeter lång gång omgiven av slutande ringmuskler, den så kallade analkanalen. Öppningen i sig kallas anus.

Var sitter rektum?

Rektum utgör den nedre delen av tjocktarmen och består av ett yttre och ett inre lager glatt muskulatur täckt av slemhinna. Det inre muskellagret bildar i övergången till analkanalen m. sphincter ani internus. Det yttre slutar vid analkanalens övre del.

Varför svider det när jag bajsat?

Smärtan kan bero på en spricka i ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när du bajsar. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Du kan få sprickor eller hemorrojder i samband med att du har förstoppning eller hård avföring.

Kan man bajsa ut hemorrojder?

Hemorrojder är ett vanligt besvär som oftast går över av sig själv. Det innebär att det blöder, kliar eller svider runt ändtarmsöppningen. Det kan kännas som att den buktar ut lite, och det kan läcka ut slem eller avföring.

Vad ska man göra om det svider i rumpan?

Behandling

  1. Springmask eller en infektion behandlas med läkemedel.
  2. Hemorrojder behandlas med mjukgörande krämer eller stolpiller. Hemorrojder kan ibland behöva opereras.
  3. Avföringsinkontinens kan behöva opereras.
  4. Bölder och fistlar brukar oftast opereras.

Share this post