Blogga

Ar alla mogelsvampar giftiga?

Är alla mögelsvampar giftiga?

Få är giftiga, alla kan ge allergi I naturen finns det flera tusen olika arter mögelsvamp. Bara 12–14 av dem kan växa i våra bostäder. Och bara tre av dem är direkt giftiga. De utsöndrar toxiner – giftiga ämnen – så dem ska man inte röra.

Vilket ämne i mögelsvampar kan vara cancerframkallande?

Aflatoxin är ett starkt och cancerframkallande gift, ett så kallat mykotoxin, som produceras av mögelsvamparna Aspergillus flavus, A. parasiticus och A. nomius.

Är det farligt att äta något som är mögligt?

Även om det är en liten risk att man blir ordentligt sjuk av att äta mögel via maten så är det ingenting du bör göra i stor utsträckning. Om du är allergisk mot mögel, har nedsatt immunförsvar eller om du utsätts för mögel under en längre period, så löper du större risk för att drabbas av lever- och njurskador.

Är mögel farligt för hälsan?

Om du har utsatts av rödmögel under en längre tid kan det ge långvariga effekter såsom astma och allergier, och i de värsta fallen har det lett till cancer. Då man inte har kunnat mäta påverkningarna ordentligt är det svårt att förklara precis vad som händer i människokroppen när den exponeras av Fusarium.

Hur stora är mögelsporer?

Mögelsporer finns alltid närvarande i luften över land. På vintern kan det vara så få som 10 sporer per kubikmeter men på sommaren är det vanligt med över 10 000 sporer per kubikmeter i utomhusluften. Beroende på var luften finns dominerar olika typer av mögelsporer.

Är mögelsvamp encellig?

Mögelsvampar är flercelliga mikroskopiska svampar som växer med grenade utskott. De kan bilda mögelgifter (mykotoxiner) som utgör en fara för djur. Skillnaden mellan mögel och jäst är att jäst är encelliga svampar som normalt inte orsakar hälsostörningar.

Hur orsakar bakterier sjukdom?

De bakterier som ger infektion orsakar sjukdom när de på olika sätt har etablerat sig i tarmen, till exempel campylobacter, salmonella och ehec. De bakterier som ger förgiftning kan istället bilda gifter, så kallade toxiner, som gör oss sjuka. Vissa av dessa bakterier bildar toxiner när de förökar sig i livsmedel.

Hur ser mögelsporer ut?

Möglet kan ses med blotta ögat som små bruna, gröna, gula, vita eller svarta fläckar på ytor eller visa sig genom obehagliga symptom på din kropp. För att säkerställa på om du har mögel hemma, kan du beställa ett gör-det-själv-test på vår hemsida.

Share this post