Trendig

Hur paverkas vi av lagkonjunktur?

Hur påverkas vi av lågkonjunktur?

Lågkonjunktur. Men något konstant tillstånd av jämvikt finns inte inom ekonomin. Så då konjunkturen blir sämre sjunker konsumtionen och därmed också företagens intäkter vilket i sin tur leder till att folk måste sägas upp från sina jobb och att hushållen får mindre pengar.

Lägre priser, ökad arbetslöshet, fallande aktiemarknad och fler företagskonkurser är några konsekvenser av en lågkonjunktur. Minskade möjligheter att ta lån och investera för både privatpersoner och företag är ytterligare sådant som en lågkonjunktur för med sig.

Varför sker en lågkonjunktur?

En lågkonjunktur kan orsakas av att en enskild sektor inom ekonomin kollapsar, vilket skapar en dominoeffekt som sprider sig till andra sektorer. En bubbla på bostadsmarknaden kan lamslå bankerna, som får svårt att tjäna företag och kunder, som i sin tur ofta förlorar sina hem.

Hur påverkar lågkonjunktur banker?

Även andra orsaker gör att bankernas lönsamhet sjunker i lågkonjunktur, och leder till att det egna kapitalet inte ökar i den takt som är önskvärd för att kunna hålla god kapitaltäckningsgrad. Bankerna får då behov av att öka sina nettomarginaler för att stärka det egna kapitalet.

Vad kan man göra åt en lågkonjunktur?

Genom att underbalansera eller överbalansera budgeten kan regeringen motverka konjunktursvängningarna. Genom att minska skatten och höja bidragen till hushållen kan regeringen öka köpkraften och därmed efterfrågan på varor och tjänster vid en lågkonjunktur. Vid en högkonjunktur kan regeringen överbalansera budgeten.

Hur påverkas privatpersoner av lågkonjunktur?

Lågkonjunktur – när efterfrågan minskar När företagen inte får in de intäkter de behöver för att kunna driva sina verksamheter kan de behöva säga upp sina anställda. Då ökar arbetslösheten bland invånarna och hushållen får det sämre ställt. Staten får dessutom inte in lika mycket skatt till att förbättra samhället.

Hur påverkar lågkonjunktur räntor?

När vi är inne i en lågkonjunktur behöver landets ekonomi stimuleras. Då kan Riksbanken sänka räntan så att det till exempel blir billigare att låna till bostad och därmed mer pengar över till konsumtion. När ekonomin sedan börjar röra sig uppåt kan räntan behöva höjas så att priserna inte ökar för fort.

Hur påverkas bankerna av arbetslöshet?

Zampara et al., (2017) påvisade även i sin undersökning att landets arbetslöshet påverkar bankers lönsamhet negativt. De tidigare studierna ger motstridiga resultat vilket gör det svårt att dra någon slutsats.

Vad händer med börsen vid lågkonjunktur?

Ska inte börsen rasa vid en lågkonjunktur? Nej, börsen rasar oftast inte under en lågkonjunktur, utan före den. Aktiemarknaden tenderar att gå 6-12 månader före konjunkturen, och nedgången på börsen har därför oftast kommit innan lågkonjunkturen ens har börjat.

Hur stoppar man en högkonjunktur?

Riksbanken har som mål att hålla en låg och stabil inflation, vilket man gör genom att ändra styrräntan, den ränta som alla övriga banker lånar pengar för. Genom att sänka styrräntan under lågkonjunkturer och höja den under högkonjunkturer ser man till att dämpa konjunkturtrenderna och deras effekt på pengarnas värde.

Share this post