Ny

Varfor later det nar vissa tuggar?

Varför låter det när vissa tuggar?

Det finns en vetenskaplig förklaring. Redan i början av 2000-talet började människor prata om ”misofoni”, människor som reagerar extra starkt på speciella ”triggerljud”. Ljud som ofta nämns som triggerljud är just högljutt tuggande, smaskande, sörplande, snörvlande, högljudda andningar och liknande.

Hur vet man att man har misofoni?

Misofoni är även känt som ”selektivt ljudkänsligt syndrom” och är ett neurologiskt problem där ljudintryck förväxlas med andra stimuli i det centrala nervsystemet. En person med misofoni kan inte ignorera irrelevanta ljud och koncentrerar sig på den obehagliga situationen, som då leder till att lättretlighet uppstår.

Får panik av höga ljud?

Ljudöverkänslighet är ett symptom som kan ha många olika orsaker. Det kan till exempel bero på fysiologiska orsaker i innerörat som bullerskada. Men det kan också vara att hjärnan inte klarar av att dämpa signaler och filtrera bort oönskade ljud.

När någon smaskar?

Misofoni är en störning som innebär att man blir väldigt irriterad på specifika ljud. Reaktionen kan vara allt ifrån känslor av olust till reella kroppsliga reaktioner. Vanliga sådana ljud är exempelvis smaskande, tuggande, harklande och så vidare.

Varför är man ljudkänslig?

Ljudkänslighet är ofta kopplat till olika typer av anspänning. Avslappningsövningar och fysioterapi kan vara ett bra sätt att motverka spänningar i kroppen och få goda råd. Spänningar i kroppen kan vara en bidragande orsak till ljudöverkänslighet.

Får panik av tinnitus?

Få inte panik. Tinnitus blir oftast bättre med tiden, för den stora majoriteten släpper besvären ganska snart. Om du fortsätter att ha besvär så finns det bra hjälp att få. Det är ganska vanligt att de besvär man upplever av ljuden minskar.

Hur säger man till någon som smaskar?

– Du kan ta upp frågan utan att vara anklagande: ”Har du tänkt på att du tuggar med öppen mun?”

Share this post