Rekommendationer

Hur paverkar normer jamstalldhet?

Hur påverkar normer jämställdhet?

Fler män än kvinnor avlider också på grund av arbetsplatsolyckor och självmord. Men normer kring manlighet och styrka riskerar också att leda till våld mot kvinnor och andra beteenden som drabbar kvinnors hälsa. – Normer kring kön innebär en risk för att människor inte får rätt diagnoser och vård.

Hur samhället påverkar könsrollerna?

Sammanfattning Sammanfattningsvis kan man se att dessa unga kvinnor idag påverkas mycket av samhällets normer och krav, men att även familjen spelar en viktig roll, då det kommer till identitetsutveckling och var ifrån man får de oskrivna regler som anses följa med könsrollen.

Vilka har ansvaret för att könsrollerna och vad vi anser vara kvinnligt och manligt?

Enligt läroplanen har skolan ett uppdrag att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män. Läroplanen anger bland annat att skolan ”har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster” och skolan ”ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter”.

Vad står Mansnormen för?

Normer är en sorts underförstådda och osynliga regler i samhället som handlar om hur vi förväntas bete oss och se ut. De kan vara bra men de kan också göra att man känner sig utanför.

Hur skapades könsroller?

Det kan vara allt ifrån olika värderingar, såsom de föreställningar och ramar vi skapar oss utifrån könens beteenden, biologiska och utseendemässiga skillnader, till hur vi ser på de olika könens värde, makt, prestige och jämställdhet i samhället.

Hur kan etnicitet ålder klass och genus påverka hur människor uppfattar och upplever hälsa och ohälsa?

Både klass och kön är viktig för upplevelsen av hälsan. Uppdelningen av könsskillnader är större i hälsa bland arbetarklass. Könsskillnader mellan arbetare har ökat över tid och skillnaderna är större än inom gruppen tjänstemän. Kvinnor har högre krav och litet beslutsutrymme och högre emotionella krav än män.

På vilka sätt kan kommunikation ske mellan människor och hur kan genus och etnicitet påverka denna kommunikation?

Genom att jämställdhetsintegrera kommunikationen kan en förändra och utmana rådande normer och värderingar. Det påverkar både kommunikationens innehåll när det kommer till vilka frågor som lyfts, vilket arbete som berättas om, vem som tilltalas och vems verklighet som speglas i de budskap som formas.

Vad innebär Genusteorin?

Genusteori handlar om hur människor blir kvinnor och män. Enligt denna teori föds inte människor som kvinnor eller män; de blir det i en socialiseringsprocess. Begreppet har vuxit fram ur en kritik av att kvinnor och mäns livsvillkor annars förklarats med förenklande hänvisningar till kroppsliga skillnader.

https://www.youtube.com/watch?v=gWMNLRRh-U8

Hur påverkar religion jämställdhet?

Ibland kan den religiösa kulturen lägga hinder i vägen för ett mer jämställt liv. Det finns exempel på religioner som etablerat sig i Sverige men där man av tradition fysiskt skiljer på män och kvinnor i kyrkobyggnaden.

Hur kan religion förhålla sig till etnicitet?

Eftersom tolkningarna påverkar deras syn på livet påverkar det också deras identitet. I samhällen där religionen inte är så viktig sekulära samhällen – kan det vara jobbigt att stå upp för sin religiösa tro, en del kan bli mobbade. Och i samhällen som är mer religiösa än sekulära är det tvärtom.

Share this post