Allmänning

Hur motverkar man harskarteknik?

Hur motverkar man härskarteknik?

– En god grund är att läsa på och bli medveten om vad härskarteknik är, och rannsaka dig hur du själv agerar i olika sammanhang. Jobba tillsammans med arbetslaget, diskutera hur ni har det och hur ni vill vi att det ska vara. Att prata och synliggöra det är ett sätt att motverka att maktspelet tar fäste.

Vad finns det för härskartekniker?

Härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker

  • Osynliggörande.
  • Förlöjligande.
  • Undanhållande av information.
  • Dubbel bestraffning.
  • Påförande av skuld och skam.

Hur påverkas man av härskartekniker?

Hotet genererar direkt ett tydligt stresspåslag, vilket i sin tur påverkar hur vi presterar kognitivt och mentalt. Vi kan framförallt se effekten av detta i aktiviteter som kräver fokus, analysförmåga, beslutsfattande och problemlösning. Vi presterar sämre och känner oss mindre smarta. Vi blir osäkra.

Hur bemöter man osynliggörande?

Osynliggörande Vad: Att ägna uppmärksamheten åt mobiltelefonen, inte svara eller ge bristande respons när någon annan pratar. Andra exempel på detta är att ta åt sig äran av andras jobb. Motdrag: Den här härskartekniken kan defloreras genom att synliggöra det som ”härskaren” vill försöka skymma.

Vad är osynliggörande?

Osynliggörande. Att bli osynliggjord kan innebära att någon blir ignorerad eller att någon tar åt sig äran för någon annans idéer eller arbete. Andra exempel på osynliggörande är till exempel att prassla med papper eller småprata med andra istället för att lyssna på den som pratar.

Hur kan härskartekniker motverkas i samhället?

Motstrategier. Den som blir osynliggjord kan bemöta härskartekniken genom att ta plats. Även om det känns svårt kan den som blir utsatt försöka vara saklig och lugn när hen agerar, påpeka att hen blivit avbruten eller säga ”vad kul att du tycker om min idé” om någon försöker sno idéer.

Vad är syftet med härskartekniker?

Syftet med att använda sig av härskarteknik är alltså att skaffa sig makt över en annan person på ja, ganska otrevligt, sätt. Det är vanligt på jobbet. – Det är ganskavanligt i jobbsammanhang där prestation och maktposition kan ökavinning på flera sätt. Till exempel ökat ansvar, lönehöjning eller beundranifrån andra.

Vilken användning kan man ha av att känna till hur maktspråk fungerar?

Maktspråk är val av språkbruk för att skapa, visa eller bibehålla makt. Det finns mängder av exempel på information från myndigheter och statliga organ som nästan är omöjliga att förstå. Läs mer om lagspråk och kanslisvenska . Valet av svåra ord och långa meningar används ofta för att imponera och för att verka bildad.

Motstrategi: Säg ifrån och synliggör för andra vad som pågår. Motstrategi: Lägg skulden på härskaren. Använd starka formuleringar som du övat på innan. Motstrategi: Flytta fokus tillbaka på det som är viktigt.

Vad är härskartekniker exempel?

De var: Osynliggörande, förlöjligande, förminskande, undanhållande information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering samt hot och våld.

När används härskartekniker?

Härskartekniker är något som alla människor använder men det vanligaste är att en överordnad grupp använder härskartekniker för att hålla den underordnade gruppen på plats och bibehålla sin makt, till exempel vuxna mot barn, äldre mot unga, män mot kvinnor.

Share this post