Rekommendationer

Hur vet man att det ar dags att skaffa barn?

Hur vet man att det är dags att skaffa barn?

Analysera din relation. En av de viktigaste aspekterna du bör titta på innan du skaffar barn är hur ditt förhållande ser ut, och huruvida du egentligen är nöjd eller inte. En del människor vill vara gifta, andra vill bo tillsammans, och en del bryr sig inte ens om att ha en egentlig relation med barnets andra förälder.

Kan man bli gravid när man är 46 år?

I samband med puberteten aktiveras äggstockarna – äggcellerna börjar mogna och regelbundna ägglossningar sker och möjliggör, hos de flesta, en graviditet. Denna process fortsätter tills det inte längre finns något ägganlag kvar, något som för de flesta inträffar någon gång runt 45 års ålder.

Kan man bli gravid när man är 49 år?

Kvinnans fertila ålder varar för de flesta till de är 45-50 år gamla, och hon kan bli gravid fram tills att ägglossning och menstruation upphör. Det är en fin balans i kvinnans hormonsystem som styr när ägglossningen skall ske, liksom när den inte ska ske t. ex. vid graviditet.

Fertiliteten är på topp när du är runt 25 år, men det finns ingen ålder som är ”bäst” när det kommer till att skaffa barn. Om du har träffat någon du vill ha barn med är det ur ett fertilitetsperspektiv klokt att inte skjuta upp det. Känner du dig osäker kan du tala med en läkare om dina alternativ.

Hur många ungdomar blir gravida?

Omkring två miljoner flickor under 15 år föder barn varje år. Att vara gravid och föda barn när man är så ung innebär ofta svåra komplikationer.

Hur ser ungdomar på att bli föräldrar?

Det kan kännas ovant att ha ansvar för en annan person. Nu måste du först se till att ditt barn får det hen behöver, och får ta hand om dig själv när du hinner. Det kan kännas konstigt att du inte längre kan bestämma helt över din tid, till exempel när du ska äta eller sova. I början kan du känna dig osäker.

Share this post