Blogga

Varfor har jag sa ont i benen?

Varför har jag så ont i benen?

Möjliga orsaker Har du ont i benen på natten eller en allmän, molande värk i benen kan det röra sig om brist på vissa vitaminer och mineraler. Molande värk i benen vid vila uppstår ofta när man blir äldre om blodcirkulationen försvagats. Rökning kan orsaka en känsla av att musklerna är trötta eller ”sover”.

Kan inte gå på benet?

Vid claudicatio intermittens, kärlkramp i benen, eller fönstertittarsjuka kan det göra ont i benen när du anstränger dem, till exempel går en kortare sträcka. Det beror på förträngningar i kärlen vilket gör att blodet har svårt att passera till musklerna som då får för lite blod för att kunna arbeta som de ska.

Vad ska man göra om man har ont i ett ben?

Då bör du söka vård Om du får ont i benet eller benen som inte går över efter vila eller egenbehandling bör du söka vård. Sök vård akut om du får ont i benet med svullnad, rodnad och ökad värme.

Har du ont i benen när du vilar?

Det är också vanligt att musklerna känns stela och svaga. Smärta när du vilar är tecken på att sjukdomen förvärrats. Blodflödet i benen är sämre om du har ont i underbenen eller fötterna även när du vilar, särskilt när du ligger ner. Det är ett tecken på att sjukdomen har förvärrats.

Vad kan du göra med smärtor i benen när du promenerar?

Andra sjukdomar som inte har med blodflödet att göra kan ge liknande symtom med smärtor i benen, till exempel artros i en höft eller ett knä, eller ryggsjukdomar som spinal stenosoch diskbråck med ischias. Smärtor i benen vid de här tillstånden kan också uppstå eller förvärras när du promenerar.

Varför får du kärlkramp i benen?

Om du har kärlkramp i benen kan det göra ont i benen när du anstränger dem, till exempel går en kortare sträcka. Det beror på att blodet har svårt att passera till muskelcellerna. Rökning är den vanligaste orsaken till att du får kärlkramp i benen.

Om ont i benet Smärta i benet kan bero på en blodpropp, ofta börjar det i ett blodkärl i ena vaden. Vaden eller benet brukar då svullna upp, det kan göra ont när du går och du kan också få rodnader. Om du misstänker kärlkramp eller att du har fått en blodpropp i vaden bör du omedelbart söka vård.

Varför ont i underbenen?

Vanliga symptom Värk i benen kan vara en sjukdom som kallas kärlkramp, som ger en krampartad smärta i vaderna. Rökning och hög ålder är oftast de vanligaste orsakerna till att man drabbas av kärlkramp. Svullnad i vaden, rodnad och smärta i benet kan bero på att du har fått en blodpropp.

Hur kan du minska svullnaden i benen?

För att såret ska kunna läka måste blodet få hjälp att cirkulera från benet, så att svullnaden går ner. Då får du så kallad kompressionsbehandling. Det innebär att du lindas med elastiska bandage eller får använda särskilda kompressionsstrumpor. Kompressionsbehandling minskar svullnaden i benen.

Har du diabetes och får ett sår på benen eller fötterna?

Du har diabetes och får ett sår på foten eller underbenet. Du kan också kontakta en vårdcentralom du har symtom på att blodcirkulationen i benen är försämrad. Det kan vara ett eller flera av följande besvär i benen eller fötterna: Du får ont när du promenerar.

Share this post