Rekommendationer

Vad ar problemet med skrap?

Vad är problemet med skräp?

Skräpet skadar djur och natur När deras magar fylls av plast istället för riktig mat kan de svälta ihjäl. Forskning visar att över 800 arter som lever i eller nära vatten påverkas negativt av skräpet i havet. Djur på land kan också skadas av skräp.

Vem skräpar ner och varför?

De tre vanligaste förklaringarna till att vi skräpar ner är: Sociala normer. Vi gör som andra gör och om de skräpar ner utan att det får konsekvenser blir det en signal om att det är okej att göra så. Är det redan skräpigt på en plats så är det större risk att fler skräpar ner där.

Hur påverkar plast oss människor?

Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter. Plast som hamnar i haven är också en källa till att farliga kemikalier sprids.

Vad finns det för nackdelar med plast?

Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter.

Vem skräpar ner mest?

Dessa grupper tros vara de som skräpar ner mest: Yngre vuxna 18-29 år. Rökare. Ungdomar 13-17 år.

Vem slänger skräp?

Vi har alla ett ansvar att inte slänga skräp på marken. Men om det ändå hamnar utanför papperskorgen så har kommunen ett ansvar för att städa upp gator och torg, parker och stränder.

Hur påverkar nedskräpning samhället?

Nedskräpningen innebär också stora kostnader för samhället. Det kostar uppskattningsvis drygt två miljarder kronor per år för kommunerna att städa upp skräpet, enligt Håll Sverige Rents så kallade Skräprapport. Skräpet är smutsigt.

Vad leder nedskräpning till?

Nedskräpningen leder till lidande för många marina djur, och får även stora socioekonomiska konsekvenser. Varje år dör eller skadas tusentals sjöfåglar, fiskar, sköldpaddor, sälar och valar för att de har trasslat in sig eller fastnat i fisknät, förpackningar eller annat skräp.

Share this post