Blogga

Vad ar Bensporre?

Vad är Bensporre?

Bensporrar är en överväxt av ben nära en led som följd av broskförlust. När dessa sporrar blir tillräcklig stora, kan de blockera den normala rörelsen i leden och orsaka smärta.

Vad är en Osteofyt?

En osteofyt är enkelt uttryckt detsamma som en extraknöl på ett ben i kroppen. När ben åldras så sker hela tiden både en nedbrytning och en uppbyggnad av benvävnaden. Kring leder kan du med åren få en extra knöl vilket syns som en ökad kantighet när benet ses i profil på röntgenbilden.

Hur yttrar sig artros i fötterna?

Tecken på artros i foten Det vanligaste symtomet är smärta vid gång eller löpning, ofta i kombination med stelhet. Man kan också uppleva att foten blir svullen eller att det uppstår en benförgrovning runt den drabbade leden.

Kan man ha artros under fötterna?

Artros i mellan och bakfot. I foten finns ett flertal leder som kan drabbas av artros. Genom behandling kan man minska symptomen stelhet, värk och belastningssmärta och förbättra funktionen. Vid svår artros i foten kan en steloperation bli aktuell.

Vad kan man göra åt spondylos?

Spondylos kan inte botas, men besvären kan lindras. Ibland hjälper vila i kombination med smärtstillande läkemedel när smärtan är som värst. I andra fall fungerar det bra med värme, krage eller korsett, eller behandling av en fysioterapeut.

Vad är Artrosskola?

Artrosskolan vänder sig till dig med besvär från höft, knä eller hand. Personer med ledbesvär kan söka direkt eller bli hänvisade av vårdgivare. Artrosskolan finns som gruppverksamhet eller digitalt på nätet.

Vad betyder ordet artros?

​Artros och det talspråkliga ordet ledförslitning betyder samma sak, ledsjukdom med nedbrytning av brosk. Det vanligaste är artros i knäna, höfterna, ryggraden och handens leder men sjukdomen kan utvecklas i vilken led som helst.

Share this post