Frågor

Vad ar bindande krav?

Vad är bindande krav?

Bindande krav (både legala och andra typer av krav) skall uppfyllas, vilket vanligen säkras med väl utformad verksamhetsstyrning. Det kan t ex genomföras med hjälp av lämpliga processer med tillhörande kriterier, eller tydliga rutiner, som säkerställer att kraven uppnås.

Vad är ISO 14001 certifiering?

ISO 14001 ger ett tydligt ramverk för att minska din miljöpåverkan, se till att du uppfyller lagstadgade krav och bygga upp förtroendet hos intressenterna. Standarden ger din organisation ett systematiskt tillvägagångssätt för att planera, införa och förvalta ett miljöledningssystem.

Vilka är dem så kallade principerna för ISO 14001?

ISO 14001 miljöledningssystem är baserat på fem grundprinciper: miljöpolitik, planering, implementering och aktiviteter, kontroll och ledningsöversyn. Låt oss titta kort på funktionerna i dessa principer.

Hur ska företaget hantera avvikelser i miljöledningssystemet?

Som hjälpmedel för att styra upp företagets miljöledningssystem går det att använda standarden ISO 14001. Detta är ett väletablerat ramverk för hur företaget kan ständigt förbättra sin verksamhet inom miljöarbetet. Företaget i denna rapport har som målsättning att bli certifierade enligt ISO 14001.

Vad är legala krav?

I vissa fall har lagstiftaren emellertid valt att inskränka denna princip genom att införa så kallade legala formkrav, det vill säga krav på att ett avtal, för att vara giltigt, ska ha fastställts i viss form.

Vad är ISO 9001 respektive 14001?

ISO 14001 är likt ISO 9001 i att de båda typerna handlar om processerna kring hur en produkt produceras oavsett vad det är för produkt. Båda certifikaten utfärdas av en tredjepart och inte av självaste ISO (International Organization for Standardization).

Varför kan det vara viktigt för företaget att ha ett miljöcertifikat?

Miljöledningssystemet hjälper företaget att få bättre struktur på sin verksamhet genom dokumentation. Denna dokumentation leder till ökad kontroll, effektivare resursanvändning och underlättar för den nyanställda att komma in i arbetet.

Hur ska företaget hantera förbättringsförslag i miljöledningssystemet?

Om du vill kan du skriva in orsaken till avvikelsen och eventuellt förslag till förbättring. Förbättringsförslaget eller avvikelsen skickas automatiskt till alla miljösamordnare i RHU samt till systemansvarig för miljöledningssystemet och RHU:s ordförande.

Vad är en avvikelse ISO?

Avvikelser är allt som inte blir som man har planerat eller tänkt sig. ISO 9001 har en enkel modell på hur avvikelser kan hanteras för att de inte ska upprepa sig igen. Det är samma modell som ledningssystemen för miljö och arbetsmiljö.

Varför miljöcertifiering av byggnader?

Att miljöcertifiera sin kontorsbyggnad innebär inte bara att ta ansvar för en hållbar framtid. En miljöcertifierad byggnad har dessutom visat sig ha ett högre värde på marknaden, lägre energikostnader och är mer attraktiv, både för allt mer miljömedvetna hyresgäster och medarbetare.

Share this post