Allmänning

Kan man ha en tampong i 12 timmar?

Kan man ha en tampong i 12 timmar?

Hur länge man kan ha i en tampong är en av de absolut vanligaste frågorna vi får. Och svaret är ganska enkelt. En tampong ska inte sitta inne i slidan för länge – man brukar säga att ungefär fyra timmar är lagom och att man aldrig ska låta en och samma tampong sitta i mer än åtta timmar.

I vilken ålder ska man börja använda tampong?

Det finns ingen åldersgräns eller rekommenderad ålder när det gäller tamponger. En del flickor börjar använda tampong genast då de har fått sin första mens, andra tycker aldrig att det känns som en god idé. Men så fort det känns bekvämt går det jättebra att använda tampong, om man vill det.

Kan barn använda tamponger?

’”Tjejer under 12 år kan inte använda tampong.” Falskt! Du kan använda tampong så snart du har börjat få mens. o.b.® ProComfort™ Mini är speciellt utformad för att passa unga tjejer.

I vilket hål stoppar man in tampongen?

Slidöppningen finns mellan urinröret och analöppningen. Tampongen ska sitta långt upp i slidan och snöret ska hänga ut. Det ska inte kännas att du har en tampong inne. Den sitter för långt ner om du känner att du har en tampong insatt.

Hur länge kan man ha i en tampong?

Byt tampong minst var åttonde timme. Tvätta händerna noga innan du byter tampong.

Kan man använda tampong vid första mensen?

Berätta att det går bra att börja använda tamponger redan vid den första mensen. Du kanske själv undrar om det verkligen går bra, eftersom hon fortfarande är så ung, men det är inget problem. o.b.® ProComfort™ Mini är är särskilt lämplig för unga flickor. Det är mycket osannolikt att slidkransen blir ett hinder.

Kan man råka sätta in två tamponger?

Det är aldrig säkert att använda två tamponger åt gången eftersom det ökar risken för att drabbas av tampongsjukan (TSS). Om du glömmer bort att du redan har satt in en tampong och sätter in ytterligare en, kommer du snart att lägga märke till en obehaglig doft som orsakas av bakterier som ansamlas.

Hur länge kan man ha i en liten tampong?

Det är storleken på din blödning som avgör hur ofta du bör byta tampong. Under mensens första dagar, när blödningen är kraftigare, kan du behöva byta tampong var tredje till sjätte timme. När blödningen minskar mot slutet av mensen, kan en mindre tampong sitta kvar mellan sex och åtta timmar.

Kan inte få in en tampong?

Om du ändå tycker det är svårt kan du ta lite vaselin på toppen av tampongen, det gör det mindre torrt. Du kan tänka på att slidan är lite vinklad bakåt och inte rakt uppåt. Därför ska du föra in tampongen lite inåt, bakåt, så att det inte tar stopp.

Share this post