Allmänning

Hur fods majskyckling upp?

Hur föds majskyckling upp?

Majskycklingens härliga gyllengula ton kommer av att den föds upp på nästan bara majs i stället för kraftfoder. Numera måste man inte masa sig till en saluhall för att hitta denna delikatess, butiker med självaktning har den glädjande nog som färskvara. Även finkrogar har anammat den goda majskycklingen.

Den tillväxtinriktade aveln har gjort att kycklingarna växer så snabbt att de får ont. Kycklingar växer upp utan sina föräldrar och lever sina fem veckor långa liv instängda i stora stall. Där har de ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling.

Vilka kycklingar har det bäst?

Bästa valet av kyckling är KRAV-märkt. Kycklingarna har då möjlighet till utevistelse på bevuxen mark. Dessutom är fodret till största del odlat utan kemiska bekämpningsmedel vilket är positivt för den biologiska mångfalden.

Vilken kyckling ska man äta?

Tittar man i WWF:s köttguide så kan man också konstatera att även om svensk konventionell kyckling får rött ljus så har den bättre resultat än konventionell kyckling från något annat land i guiden. Utifrån ett hållbarhetsperspektiv på mat finns det också annat att ta hänsyn till, utöver miljö och djurvälfärd.

Var kan jag köpa reko kyckling?

Gårdar: Stora Tostebo gård, Härseby gård, Activs gård, Nymölle & Lilla Perstorp och Araskoga gård. Läs mer om gårdarna på Rekos hemsida.

Hur länge är en kyckling en kyckling?

Guldfågelns höns – Hönsen är föräldradjur till de kycklingar som Guldfågelns säljer. – Kycklingen blir könsmogen vid 20-22 veckors ålder och går då över till att bli tupp eller höna. – När djuret blir äldre skiftar smakerna karaktär, vilket ger ett moget, smakrikt kött med lite mer struktur.

Vad är speciellt med majskyckling?

Klurar du på vad som är skillnaden mellan vanlig kyckling och majskyckling? Jo, majskycklingar är uppfödda på majs istället för vete, och får därför ett gulare skinn och ett mörkare kött. Men framför allt är majskyckling alldeles fantastiskt saftig, mör och smakrik, med mild sötma från majsen.

Share this post