Blogga

Vad kan man gora med gamla agg?

Vad kan man göra med gamla ägg?

Till coleslaw, på fiskgryta, till rökta räkor, kokt ägg, kallrökt lax, Att göra egen majjo är riktigt enkelt, går snabbt och är betydligt godare (tycker jag) än köpe-varianten!

Hur mycket av ägget är gula och vita?

Är gulan alltid lika stor, oavsett storlek på ägget? Gulan kan säkert variera i storlek, både mellan höns och för samma höna. Men eftersom gulan är follikeln som släpps från hönans äggstock är den relativt konstant i storlek. Så det som skiljer mellan ett litet ägg och ett stort ägg är mängden vita.

Kan man äta ägg råa?

Om ägg kommer från hygieniska förhållande och verkar vara ett friskt ägg så kan man äta det rått. Är man osäker borde man låta bli. Kokning och stekning reducerar innehållet med antioxidanter och kan vara ett argument för att äta de råa.

Hur konserverade man ägg förr?

Förr användes vattenglas som konserveringsvätska för ägg (se vidare nedan) Den fungerar genom att den tätar porerna i äggens skal. En 1 procentig lösning av natriummetasilikat i vatten har ett pH värde av 12,5. Silikatfärg är ofta baserat på kaliumsilikat.

Varför man inte ska äta råa ägg?

Det är inte dåligt att äta råa ägg, men en del av det högkvalitativa proteinet går förlorat, säger Kerstin Arvidsson. Anledningen till att det blir ett sämre protein- och näringsvärde av den råa versionen är att den innehåller ämnen som försvårar för kroppen att bryta ner protein, samt att upptaget av B-vitamin hämmas.

Vad har man VATTENGLAS till?

Med VATTENGLAS kan man: a) Reducera och utjämna (när olika puts eller betong material använts) sugförmågan i ett starkt sugande, mineraliska underlag inför målning med ALABASTER Silikatfärger. Medför reducerad risk för skäckighet och kritning. b) Binda damm i puts och betongytan.

Var kan man köpa VATTENGLAS?

Vattenglas kan man köpa i färghandeln (köpställen på nätet finns i filmen).

Hur vet man om ägg är ruttna?

Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan. Du kan också knäcka ett ägg och titta på gulan och vitans utseende.

Hur vet man om ägg har gått ut?

Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Share this post