Allmänning

Vad hander om min hund dodar en katt?

Vad händer om min hund dödar en katt?

De skador som din hund eventuellt orsakar har du ett strikt hundägaransvar för. Det spelar därför ingen roll om din hund är inhägnad eller ens kopplad, om den skadar någon annans katt är skadorna ditt ansvar.

Vart anmäler man lösa hundar?

Dit du kan vända dig i detta fall beror på vad som gäller i din kommun. I en del kommuner är lösspringande och aggressiva hundar ett polisiärt ärende och då är det till polisen du ska vända dig. I många kommuner ansvarar länsstyrelsen för sådana frågor och då är det dit du ska vända dig.

När får man inte ha hunden lös?

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.

Vilket skadeståndsansvar har man som hundägare för sin hund Vad innebär detta ansvar?

Enligt 19 § lag om tillsyn över hundar och katter, föreligger det ett så kallat strikt skadeståndsansvar för hundägare, vilket innebär att man som hundägare ansvarar för alla skador som hunden orsakar på annan och annans egendom och är därmed även skyldig att ersätta dessa.

Vad ska man göra om man blivit hundbiten?

Hundbett och kattbett kan orsaka infektioner. Du som blir biten av en katt eller hund behöver därför rengöra såret noga så att det inte blir infekterat. Du kan själv sköta om ett litet sår eller en rispa. Men du ska kontakta vården med en gång om du har fått ett djupt bett.

Vilket skadeståndsansvar har man som hundägare för sin hund?

En hundägare har ett så kallat strikt skadeståndsansvar för sin hund. Det innebär att hundägaren ansvarar för alla skador som hunden orsakar på såväl människor som egendom. Det spelar ingen roll om hunden var kopplad eller lös. Ansvaret är mer långtgående än inom många andra skadeståndsrättsliga områden.

Share this post