Blogga

Hur lang aterhamtning efter Meniskoperation?

Hur lång återhämtning efter Meniskoperation?

Efter titthålsundersökningen, då man har tagit bort en liten del av menisken, kan man snart gå normalt igen. Om man har sytt menisken ska man använda en skena i cirka sex veckor, men rehabiliteringen kan ta upp till sex månader.

Hur länge är knät svullet efter Meniskoperation?

SVULLNAD Knäleden är ofta svullen efter operationen och kan ibland förbli så i några månader. Risken för svullnad minskas även genom att sitta med benet i horisontalläge, t. ex. på en stol, och pumpa bort svullnad genom att vinkla fotleden kraftigt upp och ned.

Hur lång rehab efter meniskskada?

Om skadan är tämligen liten och inte orsakar några större besvär finns stora möjligheter att den kan läka av sig självt. Därför kan det hända att läkare beslutar att vänta ett par veckor för att se om problemen försvinner. I första hand rekommenderar man alltid rehabiliteringsträning vid skador på menisken.

Hur länge har man ont efter artroskopi?

Man åker vanligen hem samma dag. Det ska inte göra speciellt ont efteråt, men du kan känna dig lite stel. Ibland får du ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel något dygn. Det är viktigt att informera din läkare om du använder P-piller.

Hur får man bort inflammation i knät?

Inflammationen i ledkapseln omkring knäleden kan ofta behandlas med smärtstillande inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID. Exempel på sådana läkemedel är de som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren och Brufen. Ett annat exempel är naproxen som finns i till exempel Naproxen eller Pronaxen.

Hur länge kryckor efter Meniskoperation?

Kryckor behövs normalt inte efter operationen. Operationsdagen och dagen därpå är det lämpligt att ta det lugnt, även om det inte skulle göra ont i knät, annars finns en ökad risk för att du får problem med mer svullnad och värk.

Kan menisk läka av sig själv?

Orsaken till att den inre menisken oftare skadas är att den är något mindre rörlig än den yttre. Alla meniskskador är olika och behandlingen beror på hur din skada ser ut. Meniskskador kan läka av sig själva, behöva operation eller rättas till med sjukgymnastik beroende på allvarlighetsgraden.

Share this post