Allmänning

Hur fungerar avmaskningsmedel katt?

Hur fungerar avmaskningsmedel katt?

Vissa medel tar enbart spolmask, andra enbart bandmask och vissa verkar mot både spolmask och bandmask. Avmaskningsmedel finns som tabletter, pasta och spot-on som ges som droppar på nackskinnet.

Hur fungerar milbemax?

Milbemax är tabletter i tugg- och vanligt format som verkar mot tarmmask, för både valpar och vuxna hundar. De verkar mot band- och rundmask inklusive rävens dvärgbandmask, hakmask, spolmask och piskmask. De verkar även mot ögonmask, rävens lungmask, tropisk hjärtmask och fransk hjärtmask.

Vad är Avmaskningsmedel för kattungar?

Axilur är ett avmaskningsmedel i form av pasta och köps i kombination med en spruta. Detta kan vara ett väldigt praktiskt sätt att ge avmaskningsmedel på, särskilt om det gäller kattungar.

Har din katt en maskinfektion?

Om din katt visar symtom som avmagring, diarré och kräkningar kan det vara tecken på en maskinfektion. En maskinfektion kan även visa sig som dålig pälskvalitet eller hosta och andnöd. Ibland kan man se mask i kräkningar eller avföring men många gånger bär katter på mask utan att uppvisa några symtom alls.

Hur behandlar man mask för katt?

Det finns olika medel mot mask för katter och vissa är även receptfria. Men det viktigaste är att du behandlar för rätt typ av mask och att du är noggrann med doseringen. Du bör också vara försiktig med att avmaska din katt i förebyggande syfte. Det kan göra maskarna resistenta mot avmaskningsmedel.

Hur kan man behandla katten med bandmask?

Misstänker du bandmask rekommenderas prazikvantel som behandling. Välj ett maskmedel som bara innehåller prazikvantel (Droncit) om katten inte samtidigt har någon annan sorts mask, vilket är ovanligt. Droncit ges enkelt till hunden som engångsdos. Förebyggande mot loppor är exempelvis Frontline eller Seresto.

Precis som med bakterier kan maskar utveckla resistens mot avmaskningsmedel. Men hur ofta ska en katt avmaskas? En vuxen katt behöver inte avmaskas regelbundet utan bara om du vet att den är smittad. En utekatt kan däremot behöva avmaskas regelbundet eftersom den löper större risk att drabbas av mask.

Share this post