Allmänning

Hur ser skoldkorteln ut?

Hur ser sköldkörteln ut?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Vid hypotyreos kan den ibland bli större. Det kan kännas som ett ökat tryck mot halsen. Ibland kan du känna med händerna att sköldkörteln har blivit större.

Hur kollar man sköldkörteln?

Ett TSH-prov är ett prov som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt.

Var sitter sköldkörteln bild?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörteln bildar två hormoner som heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Hur vet jag om jag har brist på sköldkörtelhormon?

Hypotyreos betyder att ämnesomsättning går på lågvarv för att du har brist på sköldkörtelhormon ‒ tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). När hormonhalterna sjunker, stiger det tyreoideastimulerande hormonet (TSH). Följden blir att du kan känna dig trött, frusen och nedstämd.

Var i kroppen sitter sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter på luftstrupen, strax nedanför struphuvudet. Den består av två sidolober som sträcker sig uppåt och är fästa på vardera sidan av luftstrupen.

Vilka är symtomen på sköldkörteln?

Många olika symtom

  • Du svettas och känner dig varm.
  • Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt.
  • Du har hjärtklappning och hög puls.
  • Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna.
  • Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.

https://www.youtube.com/watch?v=9c74umxOyUw

Kan man känna om sköldkörteln är förstorad?

Sköldkörteln kan också kännas ojämn och knölig när du känner på den med händerna. Det finns många som har struma utan att känna några symtom. En förstorad sköldkörtel kan annars kännas som ett tryck mot luftstrupen och du kan också få svårt svälja eller att andas.

Kan man känna sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter på halsens framsida nedanför struphuvudet. Den är mjuk och svår känna med fingrarna. Vid struma är det lättare att känna sköldkörteln. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin.

Share this post