Frågor

At vilket hall virvlar vatten?

Åt vilket håll virvlar vatten?

Ett stillastående kärl (hink, badkar eller dylikt) roterar med jordklotet, på norra halvklotet moturs och på södra medurs. Hastigheten bestäms av latituden. Ett kärl vid någon av polerna roterar ett varv per dygn, ett kärl vid ekvatorn inte alls.

Vilket håll rinner vattnet i Australien?

Det stämmer att de stora havsströmmarna och luften i lågtryck roterar åt olika håll, beroende på om de befinner sig norr eller söder om ekvatorn. Norr om ekvatorn rör sig till exempel vinden motsols runt ett lågtryck, medan den söder om ekvatorn rör sig medsols.

Vilket land ligger vid ekvatorn?

en tänkt cirkel runt jordklotet som ligger lika långt från båda polerna. Ekvatorn delar Jorden i södra och norra halvklotet. Jordens omkrets mäts vanligen vid ekvatorn (där den också är som störst) och har uppmätts till 40076 km.

Vad menas med Corioliseffekten?

En effekt som uppkommer pga av jordens rotation och ger alla föremål i rörelse en svag sidorörelse som går åt höger på norra halvklotet och åt vänster södra halvklotet. Corioliseffekten har en fundamental inverkan på atmosfärens och oceanernas rotation.

Vilka länder går igenom nollmeridianen?

Nollmeridianen går vidare genom Storbritannien (England), Frankrike, Spanien, Algeriet, Mali, Burkina Faso, Togo och Ghana – därutöver så går den över hav och Antarktis.

Vad är orsaken till Corioliseffekten?

Vad beror Corioliseffekten på?

Corioliskraften är en effekt av jordens rotation och att luften kommer närmare eller längre ifrån jordens rotationscentrum då den strömmar från en plats till en annan. I fria atmosfären råder balans mellan tryckgradient och corioliskraft. Man kan beskriva corioliskraften genom ”rörelsemängdens bevarande”.

Vad kallas Greenwichmeridianen med ett annat namn Varför?

Man måste ha en längdgrad som man börjar att räkna ifrån och eftersom Storbritannien var världens mäktigaste stormakt vid det tillfället bestämde man sig för att den longitud som gick igenom observatoriet i Greenwich utanför London skulle vara ”nollmeridianen”. Den kallas ibland också för Greenwich meridianen.

Vilket land ligger närmast ekvatorn?

Ekvatorn går genom land eller vatten i tretton olika länder, varav två endast passeras via landets territorialvatten:

  • São Tomé och Príncipe.
  • Gabon.
  • Kongo-Brazzaville.
  • Kongo-Kinshasa.
  • Uganda.
  • Kenya.
  • Somalia.
  • Maldiverna.

Share this post