Blogga

Vad ater man i nattvarden?

Vad äter man i nattvarden?

I nattvardsgudstjänsten får den kristne genom brödet och vinet delaktighet i Kristus. Nattvarden är en fortsättning på den sista måltid Jesus åt med sina lärjungar. För de kristna blir därför nattvarden ett möte med den korsfäste och uppståndne Jesus.

Vad var Jesus tanke med nattvarden?

Författarna till dessa fyra evangelier berättar sina egna tolkningar av Jesu liv där de alla beskriver nattvarden som en måltid där Jesus menade att de kristna skulle fortsätta genomföra denna rit till minne av honom.

Vem får dela ut nattvarden?

Biskopsbrevet om nattvarden kan ses som en fortsättning på det biskopsbrev om dopet som kom 2011. – Brevet lyfter fram den motivrikedom i nattvardsfirandet som förenar de flesta kyrkorna idag. Det är viktigt med gemenskap i och bortom tid och rum, kraft, glädje och hopp, säger ärkebiskopen.

Vad heter det där man biktar sig?

Det vanligaste är att troende katoliker biktar sig en eller två gånger om året, medan munkar och nunnor biktar sig oftare. I ortodoxa kyrkor finns inga biktbås utan där avtalar man tid med prästen i församlingen som sedan tar emot bikten.

Hur går det till när man biktar sig?

Bikt (lågtyska bîcht(e) ’bekännelse’) är en enskild syndabekännelse inför en präst med åtföljande tillsägande av syndaförlåtelse, avlösning. Prästen är ålagd absolut tystnadsplikt vad gäller det som sägs under bikt eller själavårdande samtal. Det innebär ett undantag från vittnesskyldigheten i domstol.

Vilka är de två viktigaste sakramenten?

Inom den protestantiska kyrkan finns två sakrament: dopet och nattvarden. Inom den katolska och ortodoxa kyrkan finns ytterligare fem: konfirmationen, prästvigningen, äktenskapet, bikten och de sjukas smörjelse. Olika kristna kyrkor definierar sakramenten på olika sätt och har därför olika antal sakrament.

Hur ser ortodoxa kyrkan på nattvarden?

Den katolska och ortodoxa kyrkans syn på nattvarden är att brödet och vinet blir Kristi kropp och blod efter att prästen har läst instiftelseorden. Brödet och vinet upphör då att vara bröd och vin.

Är Nattvardsbrödet?

Under nattvarden tjänst serveras en form av vin eller naturlig druvsaft tillsammans med gemenskap bröd eller oblat. Nattvardsbrödet symboliserar Jesus kropp och vinet hans blod, som ett minne för att han har dött för vår skull. I Sverige äter vi främst oblat vid nattvarden.

Vad är ett biktbås?

Share this post