Allmänning

Vilka traslag ska man inte kopa?

Vilka träslag ska man inte köpa?

Många tropiska trädarter är utrotningshotade, eller riskerar att bli det, på grund av omfattande handel….Exempel på B-listade träslag

  • Dalbergia spp. –
  • Guibourtia demeusei – bubinga, Guibourtia pellegriniana – pellegrinbubinga och Guibourtia tessmannii – jättebubinga.

Varför bildades CITES?

Cites står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Cites, även kallad Washington-konventionen, är en internationell överenskommelse med syfte att bevara hotade arter av vilda djur och växter. Tullverkets roll är att övervaka handeln till och från länder utanför EU.

Grundregeln är att virke av hotade träslag som förekomma i handel måste ha dokumenterad laglig bakgrund….Här är exempel på B-listade trädarter, eller delar av arter, som omfattas av förbudet mot handel inom EU:

  • Dalbergia spp.
  • Dalbergia cochinchinensis.
  • Pterocarpus erinaceus – afrikansk kino, kosso.

Får man sälja teakmöbler?

Om du kan bevisa att virket kommer från odlade träd kan det vara tillåtet att använda dem i kommersiell verksamhet. Du har också rätt att handla med föremål som du kan bevisa är tillverkade före 3 mars 1947. I annat fall måste du ansöka om ett CITES-intyg för att få sälja möbeln.

Vilket träslag liknar teak?

Iroko används till båtbyggeri, faner, golv, möbler, och svarvade föremål m m. Träslaget är stabilt, hållbart och har ett utseende som liknar Teak. Iroko kan därför för vissa tillämpningar vara ett lågprisalternativ jämfört med äkta Teak. Kärnveden har en gyllengul till mellanbrun färg som mörknar med tiden.

Vem köper upp ekträ?

Vi köper din ek

  • Anmälan av timmer. Vid anmälan av timmer måste lägeskoordinaterna SWEREF 99 TM anges.
  • Prislista m.m. På sidan Dokument för nedladdning hittar du aktuell prislista, vältlapp m.m för nedladdning.
  • Apteringsinstruktion för ek till Kährs. Aptera eken rätt och få ut bästa möjliga betalning för ditt timmer.

Vilket är världens dyraste träslag?

Ett unikt träd Man tror att trädet är infekterat med en svamp vilket, förutom åldern, får de ett unikt trä, det dyraste träet i världen. Denna trävariant kallas Agar och anses vara den högsta kvaliteten i världen och har en utsökt parfym.

Vad är teakmöbler värda?

Bland de rödbruna möblerna är den avlånga sideboarden en favorit och del exemplar kan vara riktiga dyrgripar. — De kan vara värda från 900 kronor upp till 50 000 och 80 000 kronor, säger Luke Byrne som arbetar på Jämtlands Auktionsbyrå.

Är teak hållbart?

Hur hållbart är teak? Det som framförallt gör teak till ett hållbar val och ett bra material att välja på sina nya utemöbler är dess otroligt långa hållbarhet. Utemöbler i teak slittåliga och håller sig i samma fina skick länge vilket gör att du inte måste köpa nya utemöbler under en lång tid framöver.

Hur ser jakaranda ut?

Jakaranda (Jacaranda mimosifolia) är en trädart i familjen katalpaväxter från Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Trädet, vars krona blir nästan helt blålila under blomperioden, är vanligt förekommande längs gator och i parker i bland annat Mexico City, Montevideo och Buenos Aires.

Kan man ljusa upp teak?

köksbänk gör inredningen klart ljusare, rent intrycksmässigt. (Vi har tänkt fixa köksbänken till vitt sedan köpet, men tålamod är också en dygd). Vår teak är också lackad, vilket kan hjälpa till att liva upp ytorna ytterligare eftersom det blir bättre lyster i teaken på det viset (reflektioner och ”liv”).

Hur vet man om det är äkta teak?

Flis bildas genom att skära trä för användning. I äkta teak finns det raka och långa tandningar som ser vackra ut i samma riktning. Ryggarnas utseende beror dock också på skärmetoden. Flera skärmetoder kommer att resultera i korrugerad träslipning.

Var kan man köpa Ekvirke?

PLANHYVLAD EK 21X95MM OBEHANDLAD | Beijer Byggmaterial.

Share this post