Blogga

I vilka livsmedel ar det storre risk for hogre halter av dioxiner?

I vilka livsmedel är det större risk för högre halter av dioxiner?

Ämnena är fettlösliga, mycket svåra att bryta ner och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Vart kommer dioxiner ifrån?

Dioxiner är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som bildas oavsiktligt vid förbränningsprocesser där ämnen som innehåller klor förekommer, till exempel vid sopförbränning och produktion av järn och stål. Tidigare var även bilavgaser och klorblekning av papper betydande källor.

Hur mycket av all mat som svenskarna köper kastas?

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år.

Hur stor del av all mat som produceras i världen äts inte upp?

Resultatet, visade att ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen inte äts upp. Med dagens siffror skulle det motsvara ungefär 1,6 miljarder ton livsmedel.

Hur mycket av all mat slängs?

En ny rapport från FN visar att 931 miljoner ton, eller 17 procent, av all mat som finns tillgänglig för konsumenter, antingen i hemmen, på restaurangerna eller i affärerna, hamnar i soporna. Det motsvarar 23 miljoner fullastade 40-tons lastbilar.

Hur stort är matsvinnet i världen?

Hur påverkar dioxin naturen?

Om utsläpp av dioxin Ämnena är långlivade i miljön. Det innebär att en del av det dioxin vi nu hittar i miljön kommer från historiska utsläpp och att de utsläpp som sker i dag kommer att finnas kvar i miljön under en lång tid. Dioxiner ansamlas också i levande organismer och kan föras vidare i näringskedjor.

Var kommer dioxin ifrån?

Varför ska man undvika fisk från Östersjön?

Vissa fisksorter innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Det gäller till exempel strömming/sill från Östersjön….Ät dem därför inte oftare än högst 2-3 gånger/år.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.

Är sej nyttigt?

Från alla våra torskfiskar får vi bra fullvärdiga proteiner. De är magra fiskar som därför inte innehåller så mycket omega-3 som till exempel de feta laxfiskarna eller sillarna. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 3 gånger i veckan varav fet fisk en gång.

Hur sprids dioxiner?

Vatten. I vatten sprids dioxiner adsorberat till organiskt material eller partiklar.

Share this post