Populära

Vilka partier ingick i samlingsregeringen?

Vilka partier ingick i samlingsregeringen?

Samlingsregeringen bestod av representanter för de fyra största partierna:

  • Socialdemokraterna.
  • Bondeförbundet (som senare bytte namn till Centerpartiet)
  • Folkpartiet (som senare bytte namn till Liberalerna)
  • Högern (som senare bytte namn till Moderaterna)

När bildades samlingsregeringen?

I Sverige har samlingsregeringar bildats under unionskrisen med Norge 1905 (Regeringen Lundeberg) och i samband med andra världskriget (Regeringen Hansson III från 13 december 1939 till 31 juli 1945).

Vilka styrde Sverige 1945?

Samlingsregeringen avgick i juli 1945 och ersattes av en socialdemokratisk regering under Per Albin Hansson som efter hans död i oktober 1946 leddes av Tage Erlander. Med hjälp av Gunnar Myrdal hade socialdemokraterna redan 1944 lagt fram ett program som kallades för “Arbetarrörelsens efterkrigsprogram”.

Vilka krigade i andra världskriget?

Andra världskriget omfattade flera små och stora konflikter som utkämpades på olika ställen i världen. På den ena sidan stod axelmakterna som i första hand bestod av Tyskland, Italien och Japan. Den andra sidan utgjordes av de allierade som framförallt var Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA.

Vad var tanken med att Sverige skapade en samlingsregering under kriget?

Troligen speglade samlingsregeringen vad en bred opinion önskade: politisk samling. Däremot tillfredsställde den inte dem som önskade en aktiv nordisk politik eller ett klarare avståndstagande mot Nazitysklands krav.

Vilka länder är allierade med Sverige?

Senare tillkomna medlemmar i Nato utgör Grekland och Turkiet (1952), Västtyskland och sedan Tyskland (1955), Spanien (1982), Ungern, Polen och Tjeckien (1999) samt Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien (2004). Men ännu är diskussionen inte aktuell för Sverige.

Share this post