Allmänning

Vad innebar positiv rattskraft?

Vad innebär positiv rättskraft?

9 § avseende brottmål. Rättskraft i tvistemål kan vara av två slag, positiv och negativ. Med positiv rättskraft avses vilken betydelse tidigare faställelsetalan har i en senare väckt fullgörelsetalan. Detta kallas fastställelsetalans prejudiciella värde i en senare fullgörelsetalan.

Vad menas med rättskraft?

Rättskraft innebär att domstolsbeslut som vunnit laga kraft är slutgiltigt och inte kan omprövas i nya rättegångar. Dom äger, sedan tid för talan utgått, rättskraft, såvitt därigenom avgjorts den sak, varom talan väckts. Domen äger ock rättskraft, i vad den innefattar prövning av fordran, som åberopats till kvittning.

Under vilka omständigheter vinner ett förvaltningsbeslut negativ rättskraft?

En grundläggande förvaltningsrättslig princip är att gynnande förvaltningsbeslut vinner negativ rättskraft. Det innebär att gynnande beslut endast kan ändras till fördel för den enskilde. Betungande beslut vinner som huvudregel inte negativ rättskraft och kan ändras i både mildrande och skärpande riktning.

Vilka två typer av talan förekommer i tvistemål?

Det stämmer att det finns två typer av talan i tvistemål, fullgörelsetalan och fastställelsetalan.

Var i RB finns regler om resning till nackdel för den tilltalade?

Resning till nackdel för en tilltalad Sedan en brottmålsdom har vunnit laga kraft, får resning beviljas till nackdel för den tidigare tilltalade enligt reglerna i 58 kap. 3 § rättegångsbalken. Målet får resas om brottet kan ge fängelse i mer än ett år.

Kan en domstol hålla hemliga förhandlingar?

Rättens möjlighet att förordna om stängda dörrar med hänvisning till sekretessbestämmelsen i 35 kap. 12 § OSL är fakultativ. Lagstiftaren har därmed i betydande omfattning överlåtit åt domstolen att i det enskilda fallet avgöra om en förhandling bör hållas inom stängda dörrar.

Vad är Litis Pendens?

Processrättslig princip som innebär att om talan väckts i mål får talan om samma sak inte behandlas vid annan domstol och ska därför avvisas av den senare domstolen.

Share this post