Frågor

Hur vet man om katt har urinvagsinfektion?

Hur vet man om katt har urinvägsinfektion?

Symtom. Katter med urinvägsinfektion eller -inflammation kissar ofta. Det är smärtsamt att kissa och det kommer endast små skvättar urin, ibland med blod. Katten kan vara nedsatt i sitt allmäntillstånd, ha feber, äta sämre och visa symtom på smärta från buken.

Varför kissar min katt i soffan?

När katter kissar på mjuka platser som soffa, dynor och sängar kan man misstänka att katten har urinvägsinfektion och kan behöva antibiotika från veterinären.

Hur kollar man om en katt har feber?

Kattens temperatur

  1. Normaltemperaturen bör mätas i vila.
  2. Termometern bör smörjas in med vaselin för att minska obehaget.
  3. Lyft kattens svans eller för den åt sidan. För in termometern ca 1,5–2 cm i ändtarmen.
  4. Termometern piper eller visar ett meddelande när temperaturen är uppmätt. Det kan ta någon minut.

Varför är förstoppning vanligt hos katter?

Förstoppning och hård mage. Förstoppning är inte så vanligt hos katter, mest drabbar det äldre katter. Det kan bero på felaktig kost, hårbollar, främmande föremål som katten svalt, att katten håller sig för att lådan är äcklig, att katten håller sig för den har ont (t ex analsäcksinflammation).

Kan katten kräkas beroende på masken?

Katten kan också kräkas beroende på att den har mask. Om katten kräks upp mask är orsaken lätt att fastställa, men ibland försöker katten bara kräkas och det kommer inget. Det händer ibland när katten är dålig i magen att man finner blod i avföringen.

Har du kramper trots behandling av kateter?

Den fyllda tarmen trycker på urinrör och urinblåsa vilket kan orsaka obehag. Det kan också bli problem att föra in katetern och att tömma blåsan helt. Om du har kvar smärta och kramper trots behandling av dessa tillstånd bör du ta kontakt med den vårdgivare som har ansvar för din kateterbehandling.

Share this post