Blogga

Vad hette Syrien forr?

Vad hette Syrien förr?

Landet har sedan början av 1960-talet kontrollerats av Baathpartiet och sedan 1970 av al-Assad-familjen….Syrien[redigera | redigera wikitext]

Syriska arabiska republiken الجمهوريّة العربيّة السّوريّة al-Jumhuriyyah al-’Arabiyyah as-Suriyyah
Deklarerad 5 oktober 1961

Har Syrien varit koloniserat?

Territoriet var en del av det turkiskstyrda Osmanska riket från år 1516 till slutet av första världskriget. År 1920 blev Syrien franskt protektorat, en typ av koloni, och fick först sin självständighet år 1946.

Vad finns det för djur i Syrien?

Officiellt lär det finnas varg, hyena, grävling, vildsvin, schakal, hjort, björn och iller i Syrien, men chansen att få se något av dessa djur under en resa i landet är mycket liten. Antalet registrerade fågelarter är lågt och mängden fåglar är få, mycket beroende på att ökenlandskap dominerar.

När blev Syrien ett eget land?

Syrien var en svag stat från självständigheten 1946 fram till Hafiz al-Assads maktövertagande år 1970. Assad upprättade en diktatur där han styrde som enväldig president genom Baathpartiet och säkerhetstjänster. Att Assad och hans närmaste tillhörde den alawitiska minoriteten blev en källa till spänningar.

Hur är den politiska situationen i Syrien?

Syrien har styrts av familjen Assads och Baath-partiets auktoritära regim i över 40 år. Först av Hafez al-Assad som tog makten genom en militärkupp 1970, och sedan från år 2000 av hans son Bashar al-Assad. Baath-partiet definierar sig som socialistiskt och bygger på idén att förena hela arabvärlden i en federation .

Hur ser Syriens ekonomi ut?

Syrien hade före det pågående inbördeskriget en relativt mångsidig ekonomi med ett välutvecklat jordbruk, goda naturtillgångar samt starka traditioner inom handel och affärsliv. Det ekonomiska systemet är en blandning av centralstyrd planekonomi av socialistisk modell och marknadsekonomi med privatägda företag.

Vilken arabiska pratar man i Syrien?

Flest människor levde längs kusten i väster samt kring storstäderna Damaskus i söder och Aleppo i norr. På grund av kriget har flera miljoner syrier flytt till grannländerna samtidigt som ännu fler befinner sig på flykt inom landet. Majoriteten av syrierna är araber och de flesta av dem är sunnimuslimer.

Vad är Syriens huvudstad och största stad?

Syriens huvudstad och största stad är Damaskus och landet har kust mot Medelhavet. Syrien, ett land bestående av bördiga slätter, höga berg och öknar, bebos av en rik blandning av olika etniska och religiösa grupper.

Vad är befolkningen i Syrien?

Syrien hade år 2011 cirka 22 miljoner invånare. 94 procent araber; 4 procent är kurder. Syriens befolkning består av 88 procent muslimer – varav 58% sunniter och 30% övriga islamska riktningar, inklusive alawiter, ismailiter, shiiter och druser – och 12 procent kristna grekisk-ortodoxa, assyrier/syrianer och armenier.

Var Syrien en svag stat från självständigheten?

Syrien var en svag stat från självständigheten 1946 fram till Hafiz al-Assads maktövertagande år 1970. Assad upprättade en diktatur där han styrde som enväldig president genom Baathpartiet och säkerhetstjänster. Att Assad och hans närmaste tillhörde den alawitiska minoriteten blev en källa till spänningar.

Share this post