Allmänning

Nar isen smaller?

När isen smäller?

– När isen blir tjockare skapas spänningar som stiger ända tills isen spricker. Och när sprickorna färdas snabbt över isen skapas starka vibrationer och ljud som kan höras många mil. Spänningarna skapas också på våren, när isen tunnas ut och fryser på igen under kalla nätter.

Vad händer när isen låter?

Ibland kan man få höra ljud från isen på en stor sjö, som om den ”sjunger” eller ”råmar” Vad beror fenomenet på? Förklaringen är att ljudet uppstår när det bildas sprickor i isen. Sprickorna sprider sig snabbt och sätter isen i vibration. Det är dessa vibrationer som man hör när de fortplantar sig till luften, .

Vad kallas det när isen låter?

Vid de tillfällen spänningar i istäcket utlöser sprickor och veck kan man höra isen ”sjunga” eller ”råma”.

Varför smäller is?

Isar är alltid färskvara – Man brukar säga att isen sjunger, eller råmar. När det fryser på igen får inte den tjocka isen plats, då spricker den och det smäller ordentligt – som ett pistolskott. Tunn is är mer som en glasskiva som går sönder, säger Stina Bouvin.

Vad kallas en spricka i isen?

Snö på isen kan omvandlas till stöpis (se detta ämne). Snö kan även blåsa bort – isen blir renblåst. När detta sker längs läsidan av råkar och sprickor, kallas det turbulensstråk. Vinden kan även få snön att samlas i drivor, snön blir drevad.

Hur lång tid tar det innan det blir is på sjön?

När sjövattnet avkylts till fyra grader är det vinden och lufttemperaturen som har störst betydelse för när isen lägger sig på sjön. Isläggningen sker oftast en klar och kall natt och i allmänhet lägger sig isen först i lugna vikar och längs stränderna. Om det är kallt men blåsigt försenas isläggningen.

När isen går?

I tidpunkten för islossning märks en tydlig geografisk skillnad, där isen i sydligaste Sverige i medeltal går upp i slutet av mars och i nordligaste Sverige i början av juni. Isläggning sker först i små, grunda och högt belägna sjöar i norra Sverige och sist i stora, djupa sjöar på låg höjd i södra Sverige.

Share this post