Blogga

Hur rida hast med artros?

Hur rida häst med artros?

Om hästen får en mera allsidig träning minskar risken för oliksidighet och därmed även en ojämn belastning på hästens muskulatur och leder. Effekten av artros går att fördröja med behandling. Utvecklingen av artros går alltså att bromsa men inte förhindra då den uppstått.

Vad kan man göra för att förebygga att rida hästen får ledinflammationer?

Andra förebyggande åtgärder är att träna hästen så varierat som möjligt och på olika underlag. För att minska risken för överbelastning är det också viktigt att använda rätt utrustning och utfodra hästen på rätt sätt så att den inte blir överviktig. Underskatta inte heller vikten av en bra och korrekt skoning.

Varför får hästen Pålagringar?

Ledinflammation (artrit) är en vanligt diagnos hos våra hästar. Hos vissa hästar går inflammationen djupare för att involvera ledbrosk och underliggande ben. I dessa fall kan man börja se röntgenförändringar som ofta benämns som pålagringar. Skadan har då övergått från artrit till artros eller osteoartros.

Hur tränar man en häst med artros?

Om man konstaterat artros anpassas hästens träning därefter. Hur det blir med ridningen beror på hästens besvär. Räkna med att det blir fler sköna promenader till fots med din vän. Att röra på sig är viktigt, både för lederna, musklerna och kroppsvikten!

Varför får hästen artros i halsen?

Orsak. Artros är i allmänhet en effekt utav en inflammation i en led där ledbrosk skadas och en artros utvecklas. Det är vanligast förekommande på äldre hästar. Oavsett vad det är som orsakar artrosen så bildas benpålagringar som begränsar ledens rörelseomfång.

Vad är Pålagringar för något?

Brosket som skyddar benändarna i leden skall vara hårt och slätt men vid artros slits det ut och blir ojämnt och svagt. Kroppens försvar är att försöka förstärka området genom att bygga på med nytt ben, som blir en pålagring runt leden. Nytt ben sprids och förtjockas och bildar utväxter, så kallade osteofyter.

Share this post