Trendig

Hur andrar man sin folkbokforingsadress?

Hur ändrar man sin folkbokföringsadress?

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i tjänsten Flyttanmälan. Du som har barn som flyttar med ska även anmäla flytt för dem. Vi registrerar din flyttning tidigast på inflyttningsdagen.

Har inget lägenhetsnummer?

Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening om du inte vet vilket nummer din lägenhet har. Observera att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen kan ha andra, egna nummer som används i den egna lägenhetsförteckningen.

Hur lång tid tar det att byta folkbokföringsadress?

När du skickat in din adressändring i tid via post så tar det ca 5 arbetsdagar. När skall man göra en adressändring (flyttanmälan)? Flyttanmälan skall göras senast en vecka efter det planerade flyttdatum. Om du gör anmälan i tid gäller den nya adressen från och med den dagen du flyttat.

Vem ansvarar för lägenhetsnummer?

Kommunerna ajourhåller registret och gör ändringar och kompletteringar, exempelvis när nya lägenheter kommer till, befintliga ändras eller försvinner. Kommunerna beslutar också om vilka nya lägenhetsnummer som ska gälla. Dessutom beslutar kommunerna om nya adresser när det behövs.

Hur får man reda på sitt lägenhetsnummer?

Du hittar ditt lägenhetsnummer i ditt bostadskontrakt. Fastighetsägaren ska anslå lägenhetsnumren väl synligt i fastigheten, till exempel på din dörr, på porttavlan eller på din postlåda i entrén. Din fastighetsägare eller bostadsrättsförening kan informera dig om vilket lägenhetsnummer du har.

Måste man betala för adressändring?

När du ska flytta måste du alltså göra en flyttanmälan på Skatteverkets hemsida så att din folkbokföringsadress blir rätt. Förr behövdes en blankett för flyttanmälan men idag sker allt smidigt och digitalt med BankID. Att göra en flyttanmälan på Skatteverket är gratis.

https://www.youtube.com/watch?v=JcChBsi1dLY

Share this post