Frågor

Ar halsoundersokning avdragsgill?

Är hälsoundersökning avdragsgill?

Hälsoundersökningar som avser företagshälsovård är en skattefri förmån och kostnaderna är skattemässigt avdragsgilla för den redovisningsenhet som betalar för sådan företagshälsovård. En skattepliktig förmån av hälsoundersökningar skall beskattas i enlighet med förmånsvärdet som utgörs av marknadsvärdet inklusive moms.

Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?

Enbart 60 procent av kostnaden för en sådan sjukvårdsförsäkring ska i normala fall räknas som en skattepliktig förmån enligt Skatteverket. Det nya beskedet gäller alla betalda premier för sjukvårdsförsäkringar från 1 juli 2018 och framåt. En förutsättning är dock att försäkringen även omfattar skattefria åtgärder.

Hur bokförs en sjukvårdsförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvårdsförsäkring avseende anställda redovisas i kontogrupp 76. En utgift för en enskild näringsidkare, en delägare i ett handelsbolag eller en delägare i ett kommanditbolag avseende en sjukvårdsförsäkring bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Hälsoundersökning. Hälsoundersökningar räknas som företagshälsovård om de ingår som en del av ett arbetsmiljöarbete och är anpassade till de arbetsmiljörisker som de anställda utsätts för i sitt arbete. När arbetsgivaren bekostar sådan undersökning är förmånen skattefri.

Är privat sjukvård avdragsgill?

Skattefriheten för förmån av hälso- och sjukvård i Sverige som inte är offentligt finansierad och för förmån av vård och läkemedel utomlands är slopad. Förmån av vård och läkemedel utomlands för en anställd som insjuknat under tjänstgöring utomlands är fortfarande skattefri.

Är friskvård avdragsgillt i enskild firma?

Det är bara i aktiebolag som företagaren själv räknas som anställd och skattefritt kan få friskvård betalt av företaget. Den som driver enskild firma kan få avdrag för kostnad för motion till utomstående anställda som finns i firman, men inte för friskvård till sig själv.

Hur bokföra hälsoundersökning?

Exempel: Företaget får en räkning på 12 500 kr [2440] från företagshälsovården. Beloppet debiteras kontot för företagshälsovård [7624] med 10 000 kr. Momsen 2 500 kr bokförs på konto [2641]. Företaget får dra av kostnader för arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder för anställda.

Är personförsäkring avdragsgill?

SVAR: Ja, försäkringspremier för försäkringar som du tecknat för din näringsverksamhet är normalt avdragsgilla. Detta gäller exempelvis för din kombinerade företagsförsäkring och ditt företags fordon. Särskilda regler gäller dock för privata sjukvårdsförsäkringar och grupplivförsäkringar.

Hur mycket friskvårdsbidrag har jag?

Friskvårdsbidrag är en förmån som du som arbetsgivare har möjlighet att erbjuda dina anställda. Beloppets storlek är upp till dig som arbetsgivare – men det finns ett tak på 5 000 kronor per år om friskvårdsbidraget ska vara skattefritt, och dessutom är inte all typ av friskvård skattefri.

Share this post