Blogga

Vad ar pleural fortjockning?

Vad är pleural förtjockning?

Om du har haft mycket vätska i lungsäcken som inte har tappats ur kan du få en förtjockning i lungsäcken som trycker ihop lungan lite. Det är också ofarligt, men kan ses på röntgenundersökningar av lungan framöver.

Vad betyder Pleurautgjutning?

Pleuravätska eller pleurautgjutning är ett allvarligt sjukdomstecken som innebär att lungsäcken (latin: pleura) är fylld med vätska. Vanligaste orsaken till pleuravätska är infektioner och hjärtsvikt. Det kan också uppkomma vid cancer (lung-, bröst- och äggstocks-).

Hur ser alveolerna ut vid emfysem?

Längst ut i lungträdet sitter klasar av luftbubblor som kallas alveoler, ungefär som vindruvor sitter längst ut på en vinranka. Hos personer med lungemfysem är alveolerna skadade. Innerväggarna i alveolerna försvagas och går sönder, så att det bildas några större alveoler istället för många små.

Vad är subkutant emfysem?

En komplikation som kan uppkomma i samband med pneumothorax är subkutant emfysem, det vill säga luft som sprider sig i underhudsfettet. Tillståndet är ofarligt och försvinner efter ett par dagars dränagebehandling.

Vad är orsaken till att det kan ansamlas vätska i lungorna vid hjärtsvikt?

När hjärtats vänstra kammare inte orkar pumpa blodet från lungorna vidare i kroppen uppstår blodstockning i lungorna. Man talar om ”vatten i lungorna”. Om högra hjärthalvans funktion försvagats samlas blod och vätska i levern och benen.

Vad innebär lungödem Beskriv uppkomsten till detta tillstånd?

När hjärtat inte kan pumpa ut blodet till kroppen blir det väldigt högt tryck i lungkretsloppet. Då kan vätska tränga ut ur blodkärlen in i lungornas luftrum. Tillståndet kallas lungödem och försvårar syresättningen.

Vad är Pleurasinus?

I tidigt skede kan man se en utfyllnad av pleurasinus; detta förekommer när pleuravätskan överstiger ca 200 ml [3]. Mindre mängder vätska förblir därför ofta oupptäckta på frontalbilder. Vid större mängder pleuravätska ses ibland mediastinal överskjutning till motsatt sida.

Vad är Pleuraplack?

Pleuraplack är förkalkningar på lungsäckens vägg (latin pleura) som orsakas av exponering av asbest. Pleuraplack i sig behöver inte ge upphov till lungnedsättning men det är ett tecken på asbestos som är en typ av dammlunga. Pleuraplack diagnostiseras med hjälp av lungröntgen.

Vad är Empyem?

Empyem är ansamling av pus i pleurarummet i samband med bakteriell (oftast) infektion i lungorna efter operation eller trauma, hemothorax består av ansamling av blod i pleurarummet vanligast efter trauma mot bröstkorgen, chylothorax är läckage av lymfvätska in i pleurarummet från ductus thoracicus (trauma, tumör).

Hur kan lungödem behandlas?

Akut lungödem är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar behandling. Följande åtgärder syftar till att minska belastningen på hjärtat: Halvsittande kroppsläge med sänkt fotända (hjärtsängläge) Syrgas via andningsmask, ofta med förhöjt tryck, s k CPAP (continuous positive airway pressure)

Hur gör man utredning om hjärtsvikt?

Ultraljud. Du får genomgå en ultraljudsundersökning av hjärtat som kallas ekokardiografi om blodprovet visar att ditt värde av NTproBNP är förhöjt. Då kan läkaren se om du har hjärtsvikt. Vid ultraljudsunderökningen går det att se hur hjärtats väggar rör sig.

Kan man få vätska i buken?

Ascites, förr bukvattusot, är ett patologiskt tillstånd med vätskeansamlingar (så kallad ascitesvätska) i bukhålan. Om ascitesvätskan har låg proteinhalt är den ofta orsakad av portal hypertension eller skrumplever. Om den har hög proteinhalt beror det oftast på inflammation eller tumör.

Varför kan man få vätska i buken?

Leversjukdom är den vanligaste orsaken till ascites (vätska i bukhålan). Ärrvävnaden i levern förvandlar den normalt sett släta leverytan till en knölig yta som försvårar för blodet att flöda ut från levern. Om blodet inte kan flöda fritt, blir trycket i levervävnaden för högt.

Vad är mesoteliom?

Mesoteliom är en tumör som uppkommer från mesotel. Mesotelet utkläder serösa hålrum i kroppen och mesoteliom kan därför uppkomma i pleura, peritoneum, perikard samt i tunica vaginalis testis.

Varför uppstår pleuravätska?

Diagram över hur vätska bildas i lungorna. Pleuravätska eller pleurautgjutning är ett allvarligt sjukdomstecken som innebär att lungsäcken (latin: pleura) är fylld med vätska. Vanligaste orsaken till pleuravätska är infektioner och hjärtsvikt. Det kan också uppkomma vid cancer (lung-, bröst- och äggstocks-).

Share this post