Blogga

Kan man fa fastingar nar det regnar?

Kan man få fästingar när det regnar?

– När det är för blött är de inte framme och letar efter någon att suga blod från, och är det för torrt försöker de hitta platser att överleva på för att inte torka ut, säger han. – Så det bästa vädret för att slippa bli fästingbiten är en riktig pangsommar med mycket sol och inget regn.

Har antalet fästingar ökat?

I slutet av juni 2020 hade 31 personer smittats med TBE genom fästingbett. I år har antalet fördubblats. – Rent generellt ökar fästingarna, det är ingen tvekan om det, säger fästingexperten Lars Lundqvist. Det gäller att se upp, eller snarare ner, när du rör dig i naturen och i högt fuktigt gräset under sommaren.

Var finns fästingar i Europa?

Utbredning. Den vanliga fästingen finns i västra och centrala Europa, samt i länder i före detta Sovjetunionen.

Hur undviker man att få fästingar?

Hur du skyddar dig mot fästingar

  1. Undvik högt gräs och buskar.
  2. Täck så mycket av kroppen du kan.
  3. Undersök dig så fort du kommer hem.
  4. Det bästa skyddet är att vaccinera sig.
  5. Ta bort fästingen så snabbt som möjligt om du blivit biten.
  6. TBE.
  7. Borrelia.

Varför har fästingar ökat?

– Vi har fått ett varmare klimat som gynnar reproduktionen för fästingen. – Det varmare klimatet gynnar också överlevnaden för rådjuret och vissa av fästingens andra värddjur. Många länder har liknande problem som Sverige. I USA är vitsvanshjorten ett viktigt värddjur för fästingar.

Har fästingar alltid funnits i Sverige?

Fästingarna har alltid funnits här Tidigare har vårt klimat här i Sverige inte varit tillräckligt torrt för fästingarna att överleva i vår natur. Trots det är det inte första gången som Hyalomma marginatum stöts på i Sverige. – De har alltid funnits.

Finns fästingar utomlands?

Utomlands finns ökad risk att smittas på Åland, i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna och i Ryssland. Smittrisk finns även i delar av Norge och Danmark (Bornholm).

Finns fästingar i Tyskland?

Från 2015 finns också jämförande statistik från övriga europeiska länder. Det året smittades 115 personer i Estland, 141 i Lettland, 336 i Litauen, 268 i Sverige, 115 i Polen, 219 i Tyskland och 349 i Tjeckien.

Vad drar sig fästingar till?

– Fästingar attraheras av värme och koldioxid, och säkert också av olika kemiska dofter. Där kan vi skilja oss åt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Fast fästingen har inte råd att vara särskilt kräsen, förklarar han.

Share this post