Rekommendationer

Varfor sjunger duvor?

Varför sjunger duvor?

Det som får fåglarna att börja sjunga är både ljuset och värmen, förklarar Didrik Vanhoenacker. Hormoner som triggas av ljus och värme signalerar att det är dags att hitta en partner och börja bygga bo.

Varför låter duvorna?

Läten. Ringduvan låter höra ett karakteristiskt femstavigt hoande framförallt under häckningssäsongen (skogsduvan har ett tvåstavigt stötigt oo-oo som framförs i ramsor). Ringduvan har även ett mer morrande läte under häckningssäsongen.

Varför låter ringduvan?

Ringduvan lägger vanligtvis två kullar. I september-oktober flyttar ringduvorna till västra Europa, men en del övervintrar i sydligaste Sverige. I mars-april återvänder de flyttande duvorna och sedan ljuder hela sommaren det dovt klingande lätet – ett femstavigt hoande som repeteras några gånger utan paus.

Hur låter en turturduva?

Läte. Turturduvan har fått sitt namn efter sången, ett hårt kurrande ”turrrrrr turrrrrr turrrrrr”. Vid uppflog hörs ett klatschande ljud från vingarna.

Vad betyder Duvans läte?

Ett mjukt ganska dovt ”Ko-koo-ko, ko-koo”. Eftersom många duvor har ganska snarlika läten så har man försökt att översätta duvornas läten till meningar. Ringduvans mening blir då: ”men, gå då, ändå”, till skillnad mot skogsduvan som bara säger ”gå då”.

Hur många duvor finns det i Sverige?

Duvor från norra och östra Europa övervintrar i de västra och södra delarna av kontinenten. Antalet ringduvor ökade kraftigt i landet under 1900-talet men beståndet har möjligen minskat något sedan början på 1990-talet. Beståndet har skattats till 500 000-1 000 000 par.

När flyttar skogsduvan?

I september och oktober flyttar skogsduvan söderut mot Frankrike och norra Spanien. Den återkommer i mars och april och brukar då ses lite tidigare än ringduvan.

Hur låter turkduvan?

Sången är ett monotont do doo-do med utdragen och betonad andra ton och en lägre tredje ton. Ett annat ljud som turkduvan gör är att den utstöter ett hest ljud i flykten.

Share this post