Rekommendationer

Vad ar tecken pa cancer?

Vad är tecken på cancer?

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen. Vanliga födelsemärken, som också kallas nevi, är oftast jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en regelbunden gräns till huden runt omkring. Vårtliknande och håriga märken är sällan tecken på cancer. Här får du veta mer om godartade förändringar i huden.

Vad är en cancertumör?

En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet. Här kan du läsa mer om olika cancersjukdomar. Exempel på tumörer och utväxter. Exempel på tumörer och utväxter.

Vad är cancer och andra utväxter?

FAKTA OM CANCER. Tumörer och andra utväxter. Tumör betyder knöl. Tumörer kan ibland vara cancer men det finns också andra sorters knölar och utväxter som du kan få på kroppen eller i kroppen. De flesta kan du ha och ändå må bra.

Vad är riskfaktorn för cancer i halsmandlar?

Högrisk HPV (humant papillom virus) är en känd riskfaktor för cancer i halsmandlar och tungrot och bedöms vara orsak till den stora ökningen av dessa cancerformer de senaste trettio åren. Epstein-Barr virus kan orsaka cancer i nässvalget.

Vilka är vanligaste tumörer inom halsområdet?

De flesta tumörer inom huvud-, hals-området upptäcks vid en öron-, näs- och hals- undersökning. Varje år diagnostiseras nästan 1 600 fall av huvud-hals-cancer i Sverige. De vanligaste tumörlokalisationerna är munhåla och svalg med flest insjuknande samt struphuvudet med färre insjuknande.

Vad är symtom på huvud-hals-cancer?

Symtom på huvud-hals-cancer 1 I munhålan kan det vara en irritation, ett sår, en förändring som inte försvinner 2 I svalget kan det vara ett ensidigt obehag eller smärtor vid sväljning 3 I struphuvudet är det vanligaste symtomet heshet 4 I näsan eller bihålorna kan det vara en långvarig, ensidig nästäppa eller blodstrimmig snuva

Share this post